DIY, Idea Kreatif

DIY Cermin Ala-Ala Diamond Guna Bajet RM 300+ Sahaja

Penggunaan cermin terutamanya yang bersaiz besar berkesan dalam mewujudkan ilusi luas dalam ruang rumah. Selain cermin biasa, jenis cermin berlekuk seperti diamond akan menampakkan ruang dalaman yang mewah. Menurut Diyanah Salim, untuk cermin diamond ini, sekiranya dipesan dari luar atau kedai, harganya boleh mencecah sehingga RM 1.5K sebesar ini, kerana bentuk dan materialnya. Jika ada antara kita yang mahukan cermin seperti itu tetapi dengan bajet yang lebih rendah, boleh cuba cara yang dilakukan oleh Puan Diyanah melalui akaun Facebooknya ini. Dengan bajet hanya RM 300+, kita mampu memiliki cermin ala ‘diamond mirror’ dalam kediaman kita. Yang penting, rumah tetap akan kelihatan mewah!

VIEW IN GALLERY

Senarai alatan yang diperlukan adalah:

  • Cermin jenama LOTS dari IKEA berharga RM 269.10 (1 set ada 4 keping berharga RM 29.90). Dia membeli 9 set yang mempunyai 36 keping. Yang digunakan adalah 32 keping dan selebihnya sebagai back up sekiranya terdapat cermin yang pecah
  • 2 batang gam cermin berharga RM 16 dari Mr DIY
  • Cutter cermin berharga RM 5 dari Mr DIY
  • Spray berwarna putih untuk kayu berharga RM 8
  • 4 batang kayu wainscoting berharga RM 23.80 (RM 5.95 untuk sebatang berukuran 7 kaki)
  • 8 keping cermin dipotong bentuk segitiga menjadikan ia 16 keping berharga RM 35 (buat di kedai)

Jumlah keseluruhan adalah RM 348.90.

VIEW IN GALLERY

Pertama sekali, ambil ukuran frame untuk cermin dan potong kayu mengikut ukuran tersebut. Letakkan cermin dalam frame untuk melihat sama ada ukurannya tepat atau tidak. Alat ukuran digunakan adalah jenis laser dari Shopee berharga RM 71.80.

VIEW IN GALLERY

Paku atau gamkan kayu yang dipotong pada dinding. Pastikan frame dipasang pada center dan tegak supaya ukuran cermin tidak lari.

VIEW IN GALLERY

Tampalkan cermin segitiga bermula dari border frame dan diselang-seli dengan cermin segiempat. Jangan pasang pada border sampai habis untuk mengelakkan adanya gap antara cermin di tengah-tengah frame.

VIEW IN GALLERY

Apabila sudah selesai kerja pemasangan, lap permukaan cermin sampai bersih.

Hasilnya dapat kita lihat pada gambar ini:

VIEW IN GALLERY

Dinding menggunakan cat jenama Dulux

VIEW IN GALLERY

Kredit: Diyanah Salim