Category: Idea Dekorasi

Pelbagai idea dekorasi @ hiasan dalaman rumah bermula dengan hiasan dalaman ruang tamu, bilik tidur, ruang makan dan juga hiasan dalaman bilik air.

HIAS.MY menyajikan idea hiasan dalaman rumah yang terkini dan fresh untuk peminat dekorasi rumah.

Idea Wallpaper Bercorak Yang Sesuai Untuk Deko Rumah Anda

Permalink to Idea Wallpaper Bercorak Yang Sesuai Untuk Deko Rumah Anda
Wallpaper atau pelekat dinding memainkan peranan penting juga dalam menentukan ‘mood’ dan suasana dalam rumah kita. Pemilihan wallpaper yang sesuai penting supaya dekorasi tampil menarik dan cantik, tambah-tambah wallpaper yang mempunyai corak. Seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Atam Ayu yang bekerja sebagai ‘interior designer’ bahagian pemasangan wallpaper berkongsi pekerjaannya di laman sosial itu. Selain

Transformasi Rumah Teres Kos Rendah Berkonsepkan Deko Modern Minimalist

Permalink to Transformasi Rumah Teres Kos Rendah Berkonsepkan Deko Modern Minimalist
Peminat deko semestinya suka melihat transformasi rumah yang dikongsikan orang ramai kerana boleh dijadikan inspirasi untuk mereka. Begitu juga dengan Ridzuan Samsudin yang berkongsi transformasi rumah teres kos rendah miliknya yang menelan belanja sebanyak RM 71K termasuk perabot. Rumah berkeluasan 1200 kaki persegi dan mempunyai 3 bilik ini menggunakan konsep deko modern minimalist. Dia menambah

Transformasi Rumah Flat Lelaki Bujang Yang Bertukar Indah & Kemas

Permalink to Transformasi Rumah Flat Lelaki Bujang Yang Bertukar Indah & Kemas
Hidup bujang ni kadang-kadang dikaitkan dengan kehidupan yang kurang terurus, rumah yang bersepah, tambah-tambah kalau diduduki oleh orang lelaki. Stigma begini memang sudah sebati dalam pemikiran sesetengah masyarakat kita. Namun, zaman sekarang ini terdapat ramai bujang terutamanya golongan lelaki yang mementingkan kebersihan dan kekemasan tempat tinggal, siap letak dekorasi lagi untuk menambahkan faktor ‘wow’ dalam

DIY Hiasan Dinding Iron Wall Guna Bajet RM 80 Je

Permalink to DIY Hiasan Dinding Iron Wall Guna Bajet RM 80 Je
Pemilihan sesuatu hiasan pada dinding boleh merubah suasana dan mood dalam rumah. Seperti contoh hiasan iron wall yang menyerlahkan kemewahan pada ruang rumah walaupun tinggal di rumah biasa-biasa sahaja. Tetapi, untuk mendapatkan iron wall ini, harganya agak mahal kerana bahan yang digunakan dan kualitinya yang tinggi. Oleh itu, Raden Eryanie berkongsi idea untuk DIY sendiri

Ubahsuai Bilik Tidur Kosong Kepada Suasana Ala-Ala Hotel

Permalink to Ubahsuai Bilik Tidur Kosong Kepada Suasana Ala-Ala Hotel
Bilik tidur terlalu kosong sebab baru berpindah atau tak ada idea nak menghiasnya? Norsaleza Hamzah telah berkongsi bilik tidur utama rumahnya yang melalui pengubahsuaian daripada kosong kepada suasana ala-ala hotel. Walaupun nampak simple, tapi pemilihan warna dan perabot membuatkan bilik tidurnya seperti di hotel, hasil daripada usaha suaminya yang bertungkus-lumus mengubahsuai bilik tidur mereka daripada

Hasil Jalankan Bisnes Selama 4 Tahun, Usahawan Berjaya Memiliki Deko Rumah Idaman

Permalink to Hasil Jalankan Bisnes Selama 4 Tahun, Usahawan Berjaya Memiliki Deko Rumah Idaman
Ada yang memerlukan inspirasi dan idea untuk menghias rumah? Kami kongsikan kepada anda perjalanan seorang usahawan ini yang berjaya merealisasikan impian untuk memiliki rumah sendiri setelah bertahun-tahun. Selepas berpindah rumah, Nur Intan bertindak mengupah interior designer iaitu NZ Design yang dimiliki oleh Nur Nazihah Abd Razak untuk mendekorasi rumahnya yang merupakan semi-D dengan 4 buah

DIY Wall Decor Menggunakan Pinggan. Bertambah Seri Rumah!

Permalink to DIY Wall Decor Menggunakan Pinggan. Bertambah Seri Rumah!
Nak menghias rumah ni tidak semestinya memerlukan barang-barang deko yang mahal. Jika boleh DIY sendiri lebih baik malah lebih jimat. Banyak contoh-contoh dan idea DIY untuk deko rumah di Internet yang boleh kita ambil. Sebagai contohnya, DIY wall decor yang dikongsikan oleh Norpadilah Binti Afandi dalam FB group ‘Kami Suka Deko Deko’ ini sangat menarik

Idea Deko Ruang Solat Untuk Anak Bertemakan Merah Jambu

Permalink to Idea Deko Ruang Solat Untuk Anak Bertemakan Merah Jambu
Cantik juga kan kalau dalam bilik tidur ada disediakan ruang untuk solat? Nampak lebih teratur begitu. Bukan sahaja dalam bilik kita, bilik anak kita juga perlu ada ruang ini. Oleh itu, kami kongsikan idea deko ruang solat untuk anak, terutamanya anak perempuan kerana ia bertemakan merah jambu. Perkongsian deko dari Nor Faizalina Wati Rahman ini

Ubahsuai Bilik Tidur Rumah Kuarters Yang Simple Dan Kemas

Permalink to Ubahsuai Bilik Tidur Rumah Kuarters Yang Simple Dan Kemas
Sewaktu musim PKP sebelum ini, ramai yang mengambil kesempatan untuk menghias dan mendekorasi rumah mereka. Masa PKP ini lah semua orang akan menjadi ringan tulang dan banyak idea yang muncul dalam menambahbaik ruang dalam rumah. Rynn Naan juga tidak terkecuali dalam golongan ini apabila dia dan bersama-sama suaminya bertindak mengubahsuai bilik tidur utama rumah jenis

Idea Deko Paling Simple Dan Bajet Untuk Rumah Berek

Permalink to Idea Deko Paling Simple Dan Bajet Untuk Rumah Berek
Mereka yang meminati dekorasi ini bukan sahaja terbatas untuk rumah sendiri, malah tidak kisah untuk menyumbangkan idea dan tenaga untuk mendekorasi rumah orang lain. Seperti Fatin Amierah Zabri yang mendapat permintaan dari abangnya yang meminta bantuannya untuk mendekorasi rumahnya iaitu sebuah berek polis yang terletak di Pekan, Pahang. Memandangkan abangnya baru sahaja berpindah masuk, rumah

Ubahsuai Rumah Arwah Ibu Jadi Tempat Berkumpul Adik-Beradik

Permalink to Ubahsuai Rumah Arwah Ibu Jadi Tempat Berkumpul Adik-Beradik
Siapa yang mempunyai rumah pusaka yang telah ditinggalkan oleh orang tua kita? Alangkah baiknya jika rumah itu sentiasa dijaga dan dibaikpulih walaupun tiada yang menetap di situ. Contohi seorang lelaki ini yang dikenali dengan nama Farziehan Surf di Facebook yang telah membaikpulih dan mengubahsuai sebuah rumah pusaka milik arwah ibunya yang sudah 10 tahun ditinggalkan