‘Makeover’ Meja Belajar Lama Dengan Vinyl, Modal Hanya RM 10.50

Jika sudah sayang dengan sesuatu barangan, pasti akan rasa berat hati untuk membuangnya atau menggantikan dengan yang baru sekiranya ada sedikit kerosakan. Jika keadaan barang itu masih elok dan boleh digunakan, baikinya sahaja dengan sedikit ‘makeover’, seperti yang dilakukan oleh Nazia Suhaimi. Dia mempunyai sebuah meja belajar yang lama yang digunakan sewaktu zaman belajarnya dahulu, namun ia bertukur buruk disebabkan menjadi kembang dek air.

Hendak dibuang terasa sayang, akan tetapi disebabkan badannya masih kukuh, dia mengambil keputusan untuk ‘makeover’ meja tersebut dengan vinyl sahaja dengan modal hanya RM 10.50. Dia membeli kepingan vinyl dari kedai Eco dan hanya memerlukan 5 keping kerana ia lebih panjang dari vinyl yang digunakannya dahulu, jadi ia banyak menjimatkan. Boleh lihat percubaan ‘makeover’ oleh Nazia dengan penjelasan yang diberikan di dalam gambar di bawah ini.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Bahagian yang lebih di atas diselesaikan dengan cara menterbalikkan meja, kemudian potong lebihan tersebut. Paling mudah, ukur dahulu, potong dan tampal.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Cara ini boleh menyebabkan hasil yang kurang kemas. Perlu menggunakan kertas pasir untuk ‘memperbaikinya’.

ATAU

VIEW IN GALLERY

Cara yang lebih kemas.

HASILNYA:

VIEW IN GALLERY

Nampak mudah, kan. Murah pun murah. Jadi, selamat mencuba!

Kredit: Nazia Suhaimi

Scroll to Top