Category: Rumah Idaman

Tema Minimalis Pilihan Deko Ameera Zaini

Kali ini artikel ini nak berkongsi idea deko daripada seorang pengacara TV dan usahawan iaitu pengasas tudung dan lipmatte AZ Beauty, Ameera Zaini. Ameera ada menunjukkan beberapa foto deko rumahnya dalam laman Instagram. Memilih konsep minimalis dan warna putih sebagai warna tema, dengan gabungan kelabu dan keemasan, ia untuk mewujudkan suasana tenang dan selesa dalam […]

Read More

Deko Mewah Dan Bergaya Rumah Usahawan Berjaya

Seorang usahawan iaitu pengasas turban instant (Ilham Echenta), kosmetik (brand Echenta) dan pemilik Tealive cawangan Ayer 8, Putrajaya yang dikenali dengan nama Echenta memiliki kediaman yang cukup menarik. Ia bercirikan gaya moden yang penuh mewah, elegan dan stylish. Terletak di Bandar Baru Bangi, rumahnya sering mendapat perhatian daripada media sama ada televisyen mahupun majalah. Meskipun […]

Read More

Wow! Deko Memukau Rumah Ala Hotel 5 Bintang

Siapa yang tak idamkan rumah ala-ala hotel 5 bintang kan, tapi prosesnya mungkin mengambil masa yang agak lama kerana perlu membuat perancangan yang teliti. Ianya supaya setiap sudut rumah dimanfaatkan dan tidak dibazirkan dengan barang-barang yang tidak perlu. Dalam perkongsian di laman Instagram, seorang doktor iaitu Fara Izzati berjaya merealisasikan impiannya untuk mendekorasi rumah ala-ala […]

Read More

Bila Photographer Bertukar Jadi ‘Interior Designer’ Rumah Sendiri

Bukan senang tau nak merancang dan merangka plan nak menghias rumah dari mula sampai akhir tanpa bantuan daripada kontraktor atau pakar. Tetapi, lelaki ini berjaya membuktikan bahawa tiada apa yang mustahil. Walaupun mengambil masa selama setahun tetapi hasilnya memuaskan hati dan seolah-olah dilakukan oleh seorang interior designer walhal dia hanyalah seorang photographer. Mengambil tema ‘modern […]

Read More

Idea Deko Untuk Ruang Rumah Terhad

Nak buat macam mana ya kalau ruang rumah kita nampak kecil? Takkan nak pindah rumah lain pula kalau rumah sekarang sudah dibeli dengan hasil titik peluh sendiri. Jangan buat sesuatu keputusan yang boleh merugikan diri sendiri tetapi berfikirlah secara bijak untuk mengatasi masalah ini. Ambil idea daripada seorang wanita ini iaitu Watiey Abdullah yang berjaya […]

Read More

Cari Kontraktor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri di Kelantan? Call Sini.

Rasa seronok yang sukar untuk digambarkan bila pertama kali melangkah masuk ke rumah idaman yang sekian lama kami impikan. Kami sudah lama menyewa sebenarnya. Isteri suka deko rumah, walaupun rumah sewa. Selepas beberapa tahun menyewa, kami ambil keputusan untuk bina rumah atas tanah sendiri di Kelantan. Ini tercetus selepas kami buat carian internet dan terjumpa […]

Read More

Nak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri? Sila Semak 6 Perkara Ini Dulu

Nak bina rumah atas tanah sendiri tapi tak tahu bagaimana nak mula. Anda boleh baca perkongsian ini. 6 perkara ini sangat penting untuk kita ketahui sekiranya ingin buat rumah atas tanah sendiri. VIEW IN GALLERY Sememangnya terdapat pelbagai cara untuk memiliki rumah idaman, tidak semestinya kita beli rumah yang sudah siap, kita juga boleh beli […]

Read More

Hanya RM 65K Dapat Bina Rumah Kampung Secantik Ini Dalam Masa 1 Bulan Lebih Sahaja

Bina rumah kampung sendiri dengan modal serendah rm65K. Masa yang diperlukan untuk bina rumah ini pula hanya lebih kurang 5 minggu. Mungkin bunyinya macam mustahil dengan kenaikan harga bahan binaan sekarang ini. Namun jika dirancang dengan teliti dan tidak terburu-buru dalam membuat keputusan, tidak mustahil untuk bina rumah dengan kos murah seperti ini. Dengan syarat, […]

Read More

Bina Rumah Atas Tanah Sendiri? Ini Idea Reka Bentuk Rumah Tradisional Moden Untuk Anda

Ingin bina rumah atas tanah sendiri? Tengah cari idea design rumah moden traditional? Idea rekabentuk rumah gaya tradisional moden terkini ini mungkin boleh menjadi pilihan anda. Edisi kali ini kami membawakan kepada anda 20 reka bentuk rumah yang boleh dijadikan sumber/idea. Anda boleh jadikan ia sebagai panduan & mungkin boleh juga ubahsuai ikut citarasa masing-masing. […]

Read More

33 Reka Bentuk Rumah Moden Sebagai Inspirasi Untuk Anda

Ada ke antara korang yang sedang intai-intai reka bentuk rumah? Dalam segmen seni bina kali ini kami bawakan beberapa design rumah moden yang boleh korang jadikan inspirasi & idea dalam membuat keputusan. Tidak dinafikan pemilihan reka bentuk rumah merupakan perkara pertama dan paling penting yang harus kita lakukan dalam proses untuk memiliki sesebuah rumah idaman. […]

Read More
Rekabentuk Rumah Minimalis Moden dan Mewah Dengan Dinding Kaca

Model Rumah Minimalis Moden dan Terlajak Mewah

Adakah anda suka dengan model rumah minimalis? Kalau jawapan anda ya, anda perlu lihat hasil rekaan rumah minimalis ini. Siapa tahu anda ada bajet yang cukup untuk memiliki rumah minimalis moden seperti ini. Rumah minimalis mewah ini yang dikenali dengan “The Glass Pavilion” dibina di Montecito, Santa Barbara, California oleh arkitek popular yang bertapak di […]

Read More

44 Reka Bentuk Rumah Moden Idaman Mampu Lihat

Ya, inilah koleksi reka bentuk rumah moden yang mampu penulis tengok. Ada di antara rumah di bawah sangat popular di internet yang menjadi bukti betapa gah seni bina dan rekaannya yang menjadi sebab kenapa saya teruja untuk berkongsi dalam entri kali ini walaupun sememangnya tahu mampu itu belum tentu. Sememangnya, tajuk di atas dipilih berdasarkan […]

Read More