Tag: idea deko rumah

Ambil Masa Setahun Deko Rumah, Ini Hasil Titik Peluh Pasangan Suami Isteri Bersama

Hasil usaha akan terasa lebih manis apabila dilakukan bersama-sama, termasuk juga dalam bab menghias rumah. Inilah yang dilakukan oleh sepasang suami isteri ini apabila mereka bersama-sama menghias rumah sejak berpindah setahun lebih yang lalu pada bulan Ogos 2019. Sebelum berpindah masuk, mereka mengambil masa selama 1 tahun untuk menghias dan menyusun atur rumah dengan mengambil […]

Read More

Beli Rumah Sendiri Pada Usia 28, Deko Rumah Ini Nampak Begitu Mewah & Elegan

Perkongsian kali ini dapat memberi inspirasi kepada mereka di luar sana untuk memiliki rumah sendiri. ‘Cken Darwish’ tidak menyangka bahawa dia dapat membeli dan memiliki rumah sendiri pada usia 28 tahun. Dia mengambil peluang untuk membeli sebuah rumah teres kos rendah dengan harga yang murah kerana kita sedia maklum bahawa harga rumah semakin tinggi dari […]

Read More

Teringin Duduk Kondo, Wanita Ini Deko Kuarters 20 Tahun Ala-Ala Dalam Kondo

Tak dapat nak mendeko rumah sendiri, deko rumah sewa dahulu pun masih memadai kerana ianya juga merupakan tempat kita berteduh. Rumah jenis kuarters berusia 20 tahun ini melalui proses ‘makeover’ dan dekorasi ala-ala dalam kondominium kerana tuan rumah iaitu Yaya Lilly mengidamkan untuk menetap di sebuah rumah kondo. Disebabkan itu, dekorasi rumah kuarters ini merupakan […]

Read More

Idea Deko Rumah Yang Simple Untuk Anda Yang Rasa Bosan Di Rumah

Haaa sesiapa yang tengah tak ada kerja tu, bosan-bosan apa kata deko rumah anda bagi lagi cantik dan kemas. Baru lah tak terasa jemu, lebih-lebih lagi dengan keadaan sekarang yang memerlukan kita untuk duduk di rumah sahaja. Hanya deko yang simple-simple saja, sekadar untuk bagi segar dan berikan mood baru kepada ruang rumah anda. Di […]

Read More

Dapat Bina Rumah Di Tanah Sendiri, Ini Hadiah Anniversary Ke-9 Paling Best

Mungkin ini adalah hadiah ulangtahun perkahwinan yang paling tidak akan dapat dilupakan oleh pasangan ini, apabila berjaya membina sebuah rumah sendiri di tanah sendiri. Pembinaan rumah kos rendah yang terletak di Karangan, Kulim, Kedah ini menelan kos sebanyak RM 80K, yang termasuk sedikit pengubahsuaian yang dilakukan. Rumah ini berkeluasan 1000 sqft lebih termasuk kawasan di […]

Read More

Sesuai Dengan Bajet Mampu Milik, Ini Hasil Deko Rumah Simple & Comel

Dekorasi rumah hasil dari bajet rendah pun kadang-kadang setanding dengan deko rumah dengan bajet tinggi. Walaupun tidak sama mewah tetapi hiasan dan susun aturnya tetap menarik perhatian. Sama seperti deko rumah ini yang simple dan comel tetapi sangat kemas dari segi hiasan, pemilihan dan susun atur perabot. Menurut tuan rumah iaitu Fatihah Abdullah, dia tidak […]

Read More

6 Tahun Menunggu, Ini Ubahsuai Rumah Kampung Jadi Lebih Kemas & Luas

Sebesar atau sekecil mana ruang, semewah atau sebaliknya keadaan rumah, hiasan dan susun atur dalaman yang lebih penting untuk diambil perhatian. Kemas, tersusun, teratur dan sedap mata memandang merupakan faktor yang akan membuatkan penghuninya atau sesiapa pun yang melihatnya selesa dan tenang. Begitu juga dengan sebuah rumah kampung yang sudah lama ditinggalkan ini, yang diberi […]

Read More

Nak Jimat Bajet, Deko Putih Dan Minimalis Menjadi Pilihan

Melalui perkongsian di FB group ‘Kelab Dekorasi IKEA Malaysia’ oleh Zura Fathi, dia memilih tema putih dan minimalis kerana ruang rumahnya yang kecil iaitu berkeluasan 1200 kaki persegi sahaja. Selain itu, penjagaan yang mudah juga menjadi faktor dia memilih warna putih kerana hanya perlu menggunakan magic sponge untuk membersihkan kesan kotoran. Menurutnya, dengan cara itu, […]

Read More

10 Tips Mudah Deko Rumah Sewa Untuk Pasangan Baru Berkahwin

Sesuatu yang normal apabila pasangan suami isteri yang baru berkahwin untuk menyewa rumah terlebih dahulu sebelum memiliki rumah sendiri. Walaupun rumah itu berkeluasan kecil seperti flat atau apartment, ia tidak begitu penting kerana gaya kehidupan yang bakal dijalani bersama-sama yang perlu diambil berat. Sungguhpun begitu, rumah yang kemas, teratur dan cantik juga menjadi faktor keselesaan […]

Read More

Idea Wallpaper Bercorak Yang Sesuai Untuk Deko Rumah Anda

Wallpaper atau pelekat dinding memainkan peranan penting juga dalam menentukan ‘mood’ dan suasana dalam rumah kita. Pemilihan wallpaper yang sesuai penting supaya dekorasi tampil menarik dan cantik, tambah-tambah wallpaper yang mempunyai corak. Seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Atam Ayu yang bekerja sebagai ‘interior designer’ bahagian pemasangan wallpaper berkongsi pekerjaannya di laman sosial itu. Selain […]

Read More

Peminat Warna Hitam & Putih, Baca Tips Ini Untuk Deko Rumah Anda

Sesetengah orang bila nak mendeko rumah, gemar gunakan warna yang pelbagai supaya rumah kelihatan lebih ceria, dan ada juga yang gunakan gabungan 1-2 warna sahaja untuk tampil minimalis. Begitu juga yang meminati warna hitam dan putih yang menampakkan suasana rumah yang simple tetapi stylish. Khas untuk peminat warna ini, kami ingin kongsikan sedikit tips daripada […]

Read More

DIY Wall Decor Menggunakan Pinggan. Bertambah Seri Rumah!

Nak menghias rumah ni tidak semestinya memerlukan barang-barang deko yang mahal. Jika boleh DIY sendiri lebih baik malah lebih jimat. Banyak contoh-contoh dan idea DIY untuk deko rumah di Internet yang boleh kita ambil. Sebagai contohnya, DIY wall decor yang dikongsikan oleh Norpadilah Binti Afandi dalam FB group ‘Kami Suka Deko Deko’ ini sangat menarik […]

Read More