Dapur, Idea Dekorasi, Ubahsuai

Ambil ‘Feel’ Ala-Ala Di IKEA, Lelaki Ini ‘Makeover’ Dapur Rumah Kampung

Kerja-kerja mendeko ni memang penuh dengan cabaran dan ujian. Tambahan pula jika ruangan yang ingin dideko itu tampak serabut dengan barang-barang. Itulah yang dirasai oleh seorang lelaki yang menggunakan nama Tan Sri pada laman Facebooknya. Ceritanya, pada suatu hari, kakaknya meminta pertolongannya untuk mendeko ruang dapur rumahnya di kampung. Memandangkan dia sering membantu mendeko rumah orang lain, kali ini dia tampil membantu ahli keluarganya sendiri pula.

Sebelum itu, dia melalui cabaran untuk menyelesaikan masalah dapur yang penuh dengan segala jenis barangan. Selain itu, kedai juga tidak dibuka, maklumlah kawasan kampung. Berkat kesabaran dan kesungguhannya mencari idea, akhirnya dia dapat menyiapkan juga ‘makeover’ dapur rumah kampung dengan mengambil ‘feel’ ala-ala di IKEA. Berbekalkan 2 hari (Ahad dan Isnin) masa yang diberikan, inilah hasil ruang dapur kakaknya.

SEBELUM

VIEW IN GALLERY

Rak pinggan mangkuk dibawa keluar dari ruang dapur dan diletakkan di tempat yang sesuai. Barang-barang dapur pula akan disusun dan ditinggalkan yang mana digunakan untuk harian sahaja di dapur manakala yang lain disimpan.

SELEPAS

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Tuan rumah akan meletakkan bidai tingkap.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Dapur menggunakan wallpaper dari Mr. DIY.

Untung mempunyai ahli keluarga yang boleh kita berikan kepercayaan untuk membantu dalam kerja dekorasi rumah seperti ini.

Kredit: Tan Sri