Category: Ruang Tamu

Jika bosan dengan dekorasi dan hiasan ruang tamu gaya lama – Di hias.my kami kongsikan lebih dari 100 idea dan trik untuk hiasan (deko) ruang tamu anda supaya nampak cantik dan menarik.

Jom dapatkan idea hiasan ruang tamu yang menjadi inspirasi sesuai dengan gaya anda. Pelbagai konsep hiasan ruang tamu boleh diguna sebagai contoh dekorasi. Jom lihat gambar, dapatkan idea deco ruang tamu dan juga pemilihan warna untuk hasilkan kediaman terbaik untuk anda sekeluarga.

 

 

Nak Hias Ruang Tamu? Baca Dulu 4 Tips Ringkas Tatarias Ruang Tamu Ini

Ruang tamu adalah ruang yang menjadi tempat untuk kita berkumpul bersama keluarga. Oleh itu, penting untuk kita menghiasnya namun, terdapat beberapa perkara yang perlu kita tahu sebelum mula hias ruang tamu. Untuk itu, baca dahulu 4 tips ringkas tatarias ruang tamu di bawah ini, beserta contoh deko ruang tamu yang berguna untuk kita. 4 Tips […]

Read More

Terapi Diri Seorang Surirumah, Hasil Deko Ruang Tamu Guna Bajet Sendiri Je

Adakah mendekorasi rumah merupakan terapi diri untuk anda? Jika ya, anda mempunyai minat yang sama dengan Madiha yang merupakan seorang surirumah. Terutamanya untuk surirumah, mereka tidak keluar bekerja dan bersosial dengan rakan-rakan seperti orang lain, dan waktu 24 jam diluangkan bersama suami dan anak. Oleh itu, deko adalah satu terapi untuk mereka. Cerita Madiha yang […]

Read More

Dekorasi Ruang Tamu Rumah Flat Tapi Hasil Macam Di Kampung. Kemas!

Tak dapat duduk dalam kawasan kampung tidak mengapa, sekurang-kurangnya kita boleh dan mampu mendekorasi ruang rumah seperti suasana di kampung. Contoh seperti rumah Suria Budin yang merupakan sebuah rumah flat tetapi hasil dekorasinya di ruang tamu ini menampakkan dia menetap di rumah kampung. Rumah ini berkeluasan 960 kaki persegi dan mempunyai 3 buah bilik tidur […]

Read More

Projek DIY Batten Wall Decor. Golongan Wanita Pun Boleh Buat Sendiri

Nak mendeko dinding ni bukan golongan lelaki sahaja boleh buat tetapi wanita juga boleh. Buktinya, hasil deko dinding gaya batten wall di ruang tamu rumah ini dihasilkan sendiri oleh Yanie Mohd. Dia juga berkongsi ilmu DIY-nya supaya dapat membantu golongan wanita yang kurang berkeyakinan untuk menghasilkan deko sebegini. Mari lihat projek DIY batten wall decor […]

Read More

Selepas Ruang Dapur & Bilik Anak, Ini Deko Ruang Tamu & Bilik Pakaian Pula

Sebelum ini kami pernah kongsikan artikel mengenai ubahsuai ruang dapur dan bilik tidur anak sebuah rumah kuarters Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Selangor. Ketika itu, rumah itu juga sedang dalam proses pengubahsuaian pada ruang tamu dan akan ditunjukkan hasilnya apabila sudah selesai. Jadi seperti yang dijanjikan, Madiha berkongsi hasil deko ruang tamu beserta bilik khas untuk […]

Read More

Pasangan Ini Deko Sendiri Ruang Tamu Rumah Teres Kos Rendah Cara Bajet

Setiap orang inginkan keselesaan dalam rumah bukan sahaja untuk diri sendiri tetapi juga untuk orang lain. Tambahan pula jika mereka merupakan keluarga kandung kita. Disebabkan itu, Nurul Shamira, dibantu oleh suami mendeko sendiri sebuah rumah teres kos rendah dengan cara bajet untuk datuk dan neneknya. Mereka mengambil masa selama seminggu untuk mendeko rumah ini dengan […]

Read More

Konsep Deko Minimalis Ruang Tamu Bertemakan Putih & Hijau. ‘Sejuk’ Mata!

Dekorasi dan tanaman pokok adalah kombinasi yang tidak asing lagi buat penggemar deko. Bagi mereka, deko tidak akan lengkap tanpa tumbuhan hijau ini walaupun hanya 1 – 2 pokok. Dengan itu, pasti ramai yang akan berasa tenang apabila melihat deko ruang tamu oleh Nur Ain yang berkonsepkan minimalis dengan tema putih dan hijau. Tiada yang […]

Read More

Dah Lama Pasang Impian, Akhirnya Deko Ruang Rumah Ini Berjaya Direalisasikan

Sudah lama Nornie Ibrahim memasang impian untuk ‘makeover’ dan menghias ruang rumahnya seperti orang lain. Cuma baru sekarang ini dia berkesempatan untuk merealisasikan impiannya itu. Dengan penggunaan warna royal blue yang merupakan warna kegemarannya, dia menggabungkannya dengan warna light gray untuk dinding supaya ruang tidak kelihatan terlalu malap. Dia juga menyukai dan berpuas hati dengan […]

Read More

Mostly Barang IKEA, Ini Deko Ruang Dapur Dan Ruang Tamu Dengan Tema Putih

Jika anda perlukan idea untuk dekorasi rumah dengan barangan dari IKEA, boleh ambil idea Siti Hajar yang banyak menggunakan barang-barang IKEA dalam dekorasi ruang dapur dan ruang tamu rumahnya. Melalui FB group ‘Kelab Dekorasi IKEA Malaysia’, dia berkongsi deko 2 ruangan tersebut yang bertemakan putih yang ditambahnya serba sedikit. Design ruang dapur adalah ideanya sendiri […]

Read More

Dari Warna Bercampur Ke Pastel, Hasil Deko Ruang Tamu 2020 Ini Lebih Tenang

Dalam FB group ‘Kami Suka Deko-Deko’, seorang wanita iaitu Noorazani Ahmad telah berkongsi deko ruang tamu rumah jenis kuarters penjara yang didudukinya pada tahun lepas (2019). Memasuki tahun 2020 kini, ruang tamu tersebut melalui proses pengubahsuaian pada deko, susun atur dan perabot. Apa yang istimewanya tentang deko tahun ini adalah, langsir jenis eyelet berwarna khaki […]

Read More

Dah Lama Idam, Wanita Ini Dapat Kejutan Katil Sofa Pemberian Sahabat

Dapat sesuatu yang sudah lama diidamkan, tambah apabila ia adalah pemberian dari orang merupakan sesuatu yang berharga. Anis Kamahezan juga sudah lama mengidamkan sebuah katil sofa atau day-bed untuk diletakkan di ruang tamu rumahnya jadi, seorang sahabat alam maya membuat kejutan dengan menghadiahkannya katil sofa tersebut. Ia menjadi tempat tidur untuk anaknya memandangkan rumah ini […]

Read More

Deko Ruang Tamu Ala ‘Jungle’, Inspirasi Dari Restoran Di Mexico

Ada yang sukakan deko ruang tamu ala ‘jungle’ seperti ruang tamu kediaman Aida Haryanti? Dia telah mendekorasi ruang tamu rumahnya yang dipenuhi dengan tanaman pokok hijau, inspirasi ketika dia menetap di luar negara iaitu Mexico. Ceritanya, sewaktu di sana, dia pernah mengunjungi sebuah restoran dengan deko ala ‘jungle’. Suasananya yang sejuk membuatkan Aida menggunakan konsep […]

Read More