Bilik Tidur, Idea Dekorasi

Baru Berusia 8 Tahun, Tapi Susun Atur Dan Deko Biliknya Patut Dipuji

Ya, bilik tidur ini adalah kepunyaan seorang kanak-kanak perempuan yang berusia 8 tahun. Tetapi apa yang ingin ditekankan dalam perkongsian ini adalah, bagaimana dia menjaga kebersihan dan kekemasan ruang ini dengan menyusun atur dan mengemas sendiri bilik tidurnya. Cerita ibunya, bilik ini ‘wajib’ dimasukinya kerana tertarik dengan susun atur dan sikap tuan punya badan bilik yang bertemakan merah jambu ini. Kanak-kanak ini seorang yang sangat pembersih dan kerana sikapnya itu, walaupun dia menggunakan konsep almari pakaian terbuka, tiada sedikit habuk yang melekat pada pakaian-pakaiannya yang tergantung di sebalik langsir yang boleh anda lihat di bawah ini.

Bukan itu sahaja, dia pandai menukar sendiri cadar, mengemop dan menyapu sampah dalam bilik tidurnya. Kata ibunya, dia tidak pernah diajar begitu tetapi mungkin disebabkan pemerhatian sehari-hari terhadap ibunya, muncul sikap berdikari dan pembersih yang hasilnya terserlah dalam bilik tidur ini. Tidak ada apa-apa transformasi yang dilakukan, hanya ingin berkongsi deko bilik tidur anaknya sebagai contoh dan inspirasi untuk golongan ibu bapa. Walaupun baru berusia 8 tahun, susun atur dan deko bilik tidur nya patut diberi pujian.

VIEW IN GALLERY

Meja berlipat jenama Norberg berukuran 74 x 60 cm berharga RM 159 dari IKEA.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

  • Karpet berharga RM 54.76 – RM 73.01 dari Shopee
  • Penggantung beg dari kedai Eco
  • Cadar dari FB seller ‘Ziah Azierul’

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Beruntung ibu kanak-kanak ini, kan. Buat anda yang mempunyai anak kecil, boleh mula mengajar dan mendidik mereka untuk mengemas dan membersihkan sendiri bilik tidur atau ruang di dalam rumah.

Kredit: Suri Hatimu