Decoration, Design trends, Idea Dekorasi, Inspirasi, Seni bina

Dahulunya Bertutup, Ini Transformasi Townhouse Tahun 50-an Jadi Lebih Terbuka

Sebuah townhouse tahun 1950-an berlokasi di Sao Paulo melalui transformasi pada tahun 2019 untuk menangani kekurangan tipologi iaitu ruang terbuka. Dinamakan Rumah Quatá dengan keluasan 110 m², kediaman ini telah menjalani renovasi sebelum ini yang meninggalkan hanya garaj di laman hadapan tidak bertutup. Maka, dari situlah titik permulaan projek ini.

Hasil Transformasi Townhouse 50-an Kepada Ruang Terbuka

VIEW IN GALLERY

Untuk mengubah kediaman menjadi kawasan tamu dan riadah, sebuah taman diwujudkan walaupun terhad untuk membuka ruang. Dengan pembukaan pagar sliding besar bersebelahan jalan, taman menjadi segi empat sama.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Dengan pelan lantai yang sempit dan memanjang (4.60 x 15 m), interior rumah mempunyai ruang yang sukar untuk diisi beserta ruang terbiar dalam susun atur layout. Untuk pembahagian yang lebih seimbang, balkoni baru mengisi bahagian ruang tamu, mewujudkan peralihan persekitaran antara taman dan interior, dan memberi alternatif untuk makan di kawasan outdoor.

VIEW IN GALLERY

Facade dirobohkan dan plat keluli digunakan untuk memastikan struktur rumah kukuh. Frame tingkap, dalam keluli folded yang nipis, membenarkan rumah terbuka luas melalui pintu sliding.

VIEW IN GALLERY

Untuk menyokong penggunaan taman, elemen linear konkrit terdedah disusun secara longitudinal di sepanjang bahagian tepi, terdiri daripada kolam kecil dan bangku (untuk taman dan makan) di beranda.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Penyelesaian sama digunakan pada bahagian belakang rumah, di mana elemen-elemen baru cuba memanfaatkan kawasan di bawah bumbung kaca sedia ada. Selain bangku sokongan konkrit, kaunter bar dan taman built-in menjadikannya ruang kekal.

VIEW IN GALLERY

Kini, rumah lebih lapang dan cerah.

Kredit: canoa arquitetura