Bilik Tidur, Idea Dekorasi

Deko Bilik Tidur Yang Kecil Untuk Anak Lelaki. Ini Cara Si Ibu Jimat Ruang

Bilik tidur yang kecil membuatkan kita perlu bijak menggunakan ruang yang ada. Seorang ibu kepada 2 orang anak lelaki yang berumur 4 dan 6 tahun berkongsi deko bilik tidur anak mereka yang kecil. Tinggal di dalam rumah teres jenis lama, saiznya pun tidak besar mana. Jadi, ini cara yang dilakukan si ibu untuk menjimatkan ruang dalam bilik kecil ini.

Katil menggunakan jenis underbed. Ditarik keluar apabila tiba waktu tidur dan ditolak masuk apabila waktu siang. Jadi akan terdapat banyak ruang untuk anak-anaknya bermain. Selain itu, dia menggunakan rak dan floating shelf untuk meletakkan barangan dan alatan permainan mereka. Inilah hasil deko bilik tidur kecil yang jimat ruang.

Deko Bilik Tidur Kecil Jimat Ruang. Kemas Teratur

VIEW IN GALLERY

Bidai tingkap zebra dan lantai vinyl dari Lazada.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

  • Cadar berharga RM 23 dari Shopee
  • Katil berharga RM 249 (bahagian atas) dan RM 159 (bahagian bawah) dari Lazada. Ia perlu dipasang sendiri
  • Kotak alat permainan beroda dan rak buku jenama Mosslanda bersaiz 55 cm berharga RM 19.90 dari IKEA

VIEW IN GALLERY

Meja boleh laras (paling tinggi adalah 72 cm) jenama Pahl berukuran 128 x 58 cm berharga RM 279 dan kerusi (untuk kanak-kanak sehingga umur 12 tahun) jenama Valfred/Sibben berharga RM 160 dari IKEA.

VIEW IN GALLERY

  • Penggantung pakaian di-DIY oleh suaminya menggunakan rak jemuran pakaian lama. Terdapat juga di IKEA jenama Mulig berharga RM 19.90
  • Rak buku jenama Flysta berharga RM 199 dari IKEA
  • Kotak dalam rak dari Shopee

VIEW IN GALLERY

Papan putih dan rak dinding (2 buah yang disambung) dari Mr. DIY. Papan putih digantung dengan cara men-drill dinding dan meletakkan skru.

Bolehlah meniru idea deko ini untuk bilik tidur yang kecil.

Kredit: Balqis Mohd Zaiki