Dapur, Idea Dekorasi

Deko Dapur Bertemakan Putih. Nampak Luas, Kemas & Sedap Mata Memandang

Selepas selesai urusan memasak di dapur, kena sambung mengemas pula kan. Mari lihat contoh dapur yang kemas dari Aliza Azman, dengan dekorasi dapur yang bertemakan putih. Katanya, siling dapurnya sebelum ini dicat warna kelabu selepas terinspirasi dari deko Tune Hotel dahulu. Selepas dalam 5 tahun, dia terasa warna biru nampak cantik selepas menonton rancangan TV ‘Masters of Flip’. Jadi, dia menukarnya kepada warna tersebut.

VIEW IN GALLERY

Pintu kabinet asalnya berwarna merah tetapi ditukar kepada putih menggunakan wallpaper dari Shopee. Ini kerana dapur kelihatan luas apabila menggunakan warna tersebut.

Harga kabinet adalah dalam RM 1800 sewaktu mula menetap di rumah ini pada 2016.

VIEW IN GALLERY

  • Rak kayu dari IKEA dan bekas rempah dari kedai Eco
  • Tulisan di dinding menggunakan nombor plat motor
  • Hood dapur jenama Rubine

VIEW IN GALLERY

Rak jenama Hylis, meja bersaiz 120/180 x 75 cm jenama Vangsta berharga RM 349 (boleh ditarik kepada 6 orang), kerusi berharga dalam RM 9+ dan rak troli dari IKEA.

VIEW IN GALLERY

Barangan yang selalu digunakan sahaja diletakkan di pantri dan dalam kabinet, manakala barangan yang jarang dan tidak digunakan disimpan di dalam kotak besar (dari Tesco), kemudian diletakkan di dalam stor.

Skirting dijahit sendiri oleh ibu mertuanya.

VIEW IN GALLERY

Label pada kotak berharga RM 3.50 – RM 14.90 dari Shopee, dan kotak bersaiz 38 x 25 x 15 cm jenama Sockerbit berharga RM 12.90 dari IKEA.

VIEW IN GALLERY

Tulisan di dinding menggunakan nombor plat motor dan dicat spray kepada warna merah jambu dan hitam.

Kedua-dua mesin basuh (inverter) dan pengering jenama Toshiba berharga dalam RM 2500 (harga promosi) dari Shopee. Di atas mesin basuh diletakkan stacking kit kemudian pengering supaya tidak bergerak.

Apabila dapur nampak kemas, jadi sedap mata nak memandang.

Kredit: Aliza Azman