Bilik Tidur, Decoration, Furniture, Idea Dekorasi, Ikea Hack, Perabot, Ubahsuai

Hack & Ubahsuai Katil 2 Tingkat Mydal IKEA Untuk Bilik Tidur Kanak-Kanak Lelaki

Suka hack perabot IKEA? Sebuah bilik kanak-kanak lelaki berusia 6 dan hampir 3 tahun menjadi menarik dan menyeronokkan dengan ubahsuai katil 2 tingkat Mydal agar mereka mahu ‘berpindah’ ke bilik sendiri.

Matlamat:

1) Transformasikan katil dan menjadikannya lebih stabil untuk tilam Posturepedic gegelung spring

2) Menambah storan dengan menggunakan sudut yang sangat janggal dengan mewujudkan built-in

3) Menjadikannya cantik dan memberikan faktor wow!

Langkah-langkah Hack Katil Mydal IKEA

Katil disusun semula. Tiang tangga dan kepingan hadapan atas ditanggalkan, mentransformasikan bentuk katil. 2 x 4 ditambah, menebalkan tiang menegak. Katil dicantikkan dengan menambah kepingan kayu MDF primed 1 x 3 dan 1 x 4 pada papan menegak sedia ada. Saki-baki beadboard scrap (kedai hardware) yang hampir dibuang ditambah sebagai bahagian mendatar, menutup tilam. Setelah semua kayu dilekatkan, sebarang lubang paku di-caulk dan diisi. Cat Sherwin-Williams Pewter Green lebihan dari board and batten hallway.

Anak tangga 18” melintang dan berjarak 9″ antaranya. Kombinasi warna stain Early American dan 2 lapisan Weathered Oak di atas digunakan.

VIEW IN GALLERY

Scrap 2 x 4 dan mending plate digunakan, mewujudkan dan ‘menaikkan’ base dari lantai. Mempunyai jurang di setiap sisi, scrap 2 x 4 dipotong dan dilekatkan pada sisi almari buku Billy IKEA (di-skru dari dalam). Kepingan MDF panjang dipotong dan dipasang pada 2 x 4, menjadikannya kelihatan seperti ‘bangunan’. Pemegang emas antik digunakan pada kabinet.

Rak ‘terapung’ dibuat dari pendakap pine 1 x 2 dan plywood 1/4” birch (top, ‘muka’). Untuk counter, kayu scrap ditutup dengan contact paper marmar (Dollarama).

Hasil Ubahsuai & Hack Katil 2 Tingkat Mydal IKEA

VIEW IN GALLERY

Pelekat (The Lovely Wall Company) dikekalkan. 2 pek digunakan.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Sekiranya anda lebih suka menonton video, lihat cara hack katil IKEA ini.

Kredit: Hana’s Happy Home