Idea Dekorasi, Ubahsuai

Idea Bagi Perabot Kembali Nampak Baru Dengan Membalut Wallpaper Sahaja

Selain dari membeli perabot baru bagi menggantikan yang sudah buruk, boleh cuba idea yang lebih menjimatkan sekiranya anda tidak mahu mengeluarkan belanja yang banyak. Idea ini digunakan oleh Nadia Isa apabila hasilnya menampakkan perabot rumahnya seperti baru. Apa yang dia lakukan hanyalah dengan membalut perabot tersebut dengan wallpaper. Dengan modal yang tidak sampai RM 20, ‘rupa’ perabot anda akan bertukar baru seperti baru membelinya. Menurut Nadia, keadaan dan fungsi perabot yang masih elok membuatkannya mengambil inisiatif yang mudah dan murah sahaja untuk mengatasi masalah rupa perabot yang sudah buruk, seperti warna yang tidak menarik. Menerusi FB group ‘Kelab Kaki Deko’, dia berkongsi hasil membalut wallpaper pada beberapa perabotnya seperti meja solek dan almari pakaian.

Berikut merupakan antara perabot lain yang menggunakan idea yang sama. Memang betul-betul nampak baru. Wallpaper pula dibeli menerusi platform online sahaja.

VIEW IN GALLERY

Satu almari ini menggunakan ukuran wallpaper dalam 6 meter manakala tombol pintunya dispray cat berwarna putih.

VIEW IN GALLERY

Papan boltless rack juga dibalut.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Untuk bahagian-bahagian yang kecil, sekali sambung sahaja wallpaper dan lipatkan sedikit ke bawah. Sekiranya tidak mahu lipat, boleh potongkan sahaja lebihan wallpaper menggunakan pisau lipat.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Kredit: Nadia Isa