Dapur, Decoration, Idea Dekorasi, Inspirasi, Ubahsuai

Kekalkan Konsep Farmhouse, Namun Ubahsuai Dapur Ini Lebih Berfungsi & Estetik

Dapur sudah berkeadaan baik, namun mahukannya lebih berfungsi dan menyenangkan dari segi estetika. Itu yang berlaku kepada sebuah dapur farmhouse 186 sqft yang diubahsuai dengan konsep yang sama.

Sebelum

VIEW IN GALLERY

Kabinet putih dan peralatan stainless steel boleh digunakan namun sudah berusia kira-kira 10 tahun dan mula kelihatan old-fashioned.

Microwave, peti ais dan kabinetnya terasa ‘clunky’.

VIEW IN GALLERY

Island kelihatan ‘tidak tersusun’ dengan kabinet cutout dan ruang kecil untuk bangku bar yang tidak pernah digunakan.

VIEW IN GALLERY

Kabinet tidak sampai ke bahagian atas siling 9 kaki, menjadikannya lebih pendek dari yang sebenarnya.

Sebuah dinding tidak digunakan, kosong dan terasa ‘random’.

VIEW IN GALLERY

Hasil Ubahsuai Dapur Farmhouse Yang Lebih Berfungsi & Estetik

VIEW IN GALLERY

Counter dan rak floating marmar, backsplash – Calacatta Gold dengan mitered edges 2 1/2″.

  • Kabinet custom-made (Sandbar Sherwin Williams, warna taupe/hijau yang cantik dan warm) – PRO KRISS
  • Dapur La Cornue – Williams Sonoma
  • Tombol brass u – Rejuvenation

VIEW IN GALLERY

Sconce – 1stdibs

VIEW IN GALLERY

Faucet Perrin & Rowe u– Walmart

Frame hood di-custom-built sekitar vent dan ditutup dengan plaster Venetian.

VIEW IN GALLERY

Tingkap ditutup agar dapur berada pada center dinding. Banyak tingkap dan pintu Perancis di sebelah kanan memberikan cahaya mencukupi.

Island dibuat lebih besar dan diletakkan sinki farmhouse La Toscana (The Home Depot) di tengah. Rak tersembunyi ditambah di dalamnya untuk storan, begitu juga dishwasher dan microwave. ‘Membuang’ kerusi bar membolehkannya kelihatan ‘bersih’ dan sleek.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Almari hallway ditutup dan dibuka di bahagian dapur untuk memuatkan peti ais panel bersepadu (Fisher & Paykel). Pintu kabinet custom diletakkan agar kelihatan seamless dan blend dengan ruang.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Hasilnya, dapur terasa lebih besar, elevated, terbuka dan inviting.

Kredit: With Love From Kat