Kenal Kabinet Dapur Sebelum Tempah, Ini Komponen Yang Anda Perlu Tahu

Sebelum anda membina kabinet dalam ruang dapur anda, anda perlu mengenal dahulu kabinet dan komponen-komponennya sebelum menempah. Jadi, perkongsian ini adalah untuk anda mengambil tahu komponen kabinet dapur tersebut supaya memudahkan proses pembinaan ruang dapur anda.

VIEW IN GALLERY

BASE CABINET

Standard ketinggian kabinet ini adalah dalam 36 inci dan kedalamannya adalah 24 inci, sesuai untuk masukkan sinki dan dapur memasak. Boleh custom jika mahukan ukuran lebih tinggi.

VIEW IN GALLERY

KABINET DINDING

Kabinet bahagian atas, kebiasaannya untuk meletak bahan-bahan kering sahaja tetapi terpulang kepada anda untuk meletak barang-barang lain. 2 aspek yang perlu diketahui tentang kabinet ini adalah standard height dan full height. Standard height berketinggian 28 – 30 inci manakala full height perlu bergantung kepada ketinggian siling. Jika ukuran siling adalah 9 ft, ukuran kabinet adalah 4 ft. Kebiasaannya, ukuran kabinet ini akan bermula 5 ft dari lantai dan kedalamannya adalah 14 inci termasuk pintu.

VIEW IN GALLERY

TABLE TOP ATAU WORK TOP

Terdapat banyak jenis worktop dari pelbagai range harga. Material top quartz adalah yang paling OK tetapi bergantung dengan design yang dimahukan.

VIEW IN GALLERY

TALL UNIT

Tempat meletak microwave dan oven jadi boleh menjimatkan ruang. Tetapi, pastikan plug point berada di kawasan yang sama. Ia juga mempunyai banyak ruang untuk menyimpan barang. Kebiasaan saiznya adalah 2 ft dan kedalamannya juga 2 ft.

VIEW IN GALLERY

KABINET PETI SEJUK

Ini adalah kabinet di atas peti sejuk yang berfungsi sebagai ruangan tambahan. Jadi, kawasan tersebut akan lebih kemas dengan adanya kabinet ini. Tetapi, plug point jangan dilupakan.

Diharapkan informasi ini dapat membantu anda dalam membuat keputusan untuk memilih kabinet dapur yang sesuai untuk ruang rumah anda.

Kredit: Chanteqfurniture

Tags: #idea kabinet dapur #komponen kabinet dapur #pengenalan kabinet dapur

DIY Nightstand Rupa Fluted Dengan Ubahsuai Nightstand Lama & Trim Kayu Pine
Mahu mencipta rupa fluted pada perabot lama? Sebuah nightstand lama sedia ada beberapa
DIY Ubahsuai Dresser Kayu Ceri, Sentuhan Peribadi Yang Istimewa Untuk Nurseri
Projek DIY boleh menjadi sangat terapeutik terutamanya apabila ia sesuatu yang istimewa, seperti
6 Inspirasi Kabinet Warna Mushroom Yang Cantik Untuk Dapur Timeless & Neutral
Salah satu trend utama dapur, memasukkan warna kabinet mushroom dalam design. Ianya warna
Ubahsuai Dapur Kecil Melalui Reka Bentuk Layout Yang Betul. Kini Cerah & Moden!
Untuk mendapatkan layout yang betul, ruang perlu diubahsuai dengan mereka bentuk dan merenovasinya,