DIY, Idea Dekorasi, Ruang Makan, Ubahsuai

‘Makeover’ Mudah Meja Makan Milik ‘Owner’ Lama Jadi Baru Semula

Barangan rumah atau perabot-perabot lama yang ditinggalkan oleh penghuni sebelum ini jangan dibuang sekiranya masih elok dan boleh dibaikpulih. Seperti yang dilakukan oleh Intan Nasirah terhadap sebuah meja makan milik ‘owner’ lama sebelumnya. Meja yang masih kukuh dan elok ini diberi wajah baru dengan ‘makeover’ mudah menggunakan wallpaper berharga RM 15.90 dari Shopee sahaja.

Transformasi kecil ini membuatkan meja makan itu kembali nampak baru. Boleh lihat perkongsian proses ‘makeover’ meja ini dari Intan di bawah. Mudah dan jimat.

SEBELUM

VIEW IN GALLERY

Warna asal meja.

VIEW IN GALLERY

Kaki dicat menggunakan baki cat dinding.

VIEW IN GALLERY

Balut (melintang) dengan wallpaper bercorak marble yang kalis air. Teksturnya seperti kertas minyak yang licin. Mudah untuk dilekatkan.

Tips untuk mengelakkan gelembung udara ketika menampal wallpaper adalah, boleh cuba menanggalkan gamnya sedikit demi sedikit, kemudian gunakan alatan yang rata seperti pembaris atau gelung wallpaper dan tolak kawasan yang menggelembung itu perlahan-lahan.

VIEW IN GALLERY

Lapikkan dengan alas meja PVC bersaiz 70 x 120 (beli 2 gulung berukuran 5 meter) berharga RM 26.30 – RM 51.97 dari Shopee. Teksturnya keras dan tebal. Letakkan atas meja, ia akan terus melekat seperti ada gam. Lebihannya akan melengkung mengikut meja.

Meja sebesar ini hanya menggunakan 1 gulung.

HASILNYA:

VIEW IN GALLERY

  • Kerusi jenama Adde dari IKEA
  • Rak bertingkat berharga RM 69 (harga promosi) dan karpet dari Giant

VIEW IN GALLERY

Kalau rasa sayang nak membuang barang-barang lama begini, seeloknya ‘makeover’ sahaja mereka. Betul, tak?

Kredit: Intan Nasirah