Nak Pakai Dapur Bertemakan Putih? 3 Tips Mudah Ini Untuk Anda

Nak menjaga dan mengekalkan kebersihan ruang dapur setiap hari bukan mudah. Yalah, situ lah tempat kita melakukan kerja-kerja memasak. Suka atau tidak, dapur memang akan menjadi ‘comot’, dan kita kena sentiasa rajin untuk mengemasnya. Tambah pula kalau menggunakan dapur bertemakan warna putih, lagi lah memerlukan penjagaan yang lebih.

Khas untuk anda yang menggunakan dapur putih atau yang berkeinginan dengan warna tersebut untuk dapur, Wan NurFatin Farhana ingin berkongsi 3 tips mudah supaya anda tidak lagi menghadapi masalah apabila mempunyai ruang dapur berwarna putih ini.

VIEW IN GALLERY

1) Pasti semua sudah sedia maklum bahawa apa-apa sahaja yang melibatkan warna putih akan senang kotor. Oleh sebab itu, anda kena pastikan ruang dapur sentiasa dilap, dicuci dan dibersihkan dengan sebaiknya. Jangan dibiarkan ruang dapur kotor dan berair terlalu lama.

VIEW IN GALLERY
2) Kebiasaannya kita akan mengemas dan mengelap dapur setelah selesai memasak, kan. Tetapi lebih baik sekiranya sambil anda memasak, sambil mengelap sisa-sisa masakan di table top dan kawasan anda memasak, terutamanya jenis yang mudah terpercik. Sekiranya dibiarkan lama-lama tanpa dilap, kesan percikan makanan menjadi sukar ditanggalkan atau boleh terus melekat.

VIEW IN GALLERY

3) Nak mencuci ruang dapur dengan lebih mudah? Terutamanya untuk kotoran-kotoran degil yang susah nak hilang, guna magic sponge sahaja. Memang terbukti sangat berguna untuk ruang dapur putih anda. Hanya sental kuat-kuat sampai hilang, terus dapur kelihatan seperti baru.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Boleh melawat IG: @ebonylanegardenhome jika mahu ‘mencuci mata’ anda dengan lebih banyak deko rumah Puan Fatin.

Kredit: Wan NurFatin Farhana

Scroll to Top