Idea Dekorasi

Projek Bina Pantri Yang Simple Untuk Manfaatkan Ruang Kecil Pelbagai Barang

Dalam setiap rezeki kita, terdapat rezeki orang lain. Ini kisah di sebalik pembinaan sebuah pantri yang dikongsikan oleh Nurul Huda. Asalnya, projek pantri ini ingin dilakukan sendiri sahaja. Sudah berbulan dirancang tetapi tidak dilaksanakan kerana kekangan PKP dan PdPR. Maka, dia mengupah seorang tukang yang membuat projek renovasi rumahnya dahulu. Bersama suami, mereka merancang projek yang simple sahaja, asalkan boleh memberi pendapatan kepada tukang tersebut.

Dengan pengalaman sudah hampir 30 tahun, tukang dapat menyiapkan projek ini dengan baik, kemas dan hasil yang berkualiti dalam masa sehari sahaja. Dapatlah mereka memanfaatkan ruang kecil yang ada untuk menyimpan banyak barang.

Proses Pembinaan Pantri

VIEW IN GALLERY

Modal untuk papan dalam RM 100 sahaja. Segala proses pengukuran, pembelian barang dan pemasangan oleh tukang, manakala touch-up dilakukan sendiri.

Hanya frame dibuat.

VIEW IN GALLERY

Wallpaper dipasang.

VIEW IN GALLERY

Rak dari Tesco.

VIEW IN GALLERY

Papan tanda dan tagging dibuat sendiri.

  • Langsir ready-made dan troli dari Shopee
  • Rail dari IKEA

Hasil Pembinaan Pantri, Simple Untuk Simpan Barang

VIEW IN GALLERY

Hendak menempah kabinet yang lengkap untuk meletakkan semua barang elektrik, kosnya mahal dalam RM 5K. Hendak meletakkan pintu, ia mengganggu laluan. Jadi, idea diperoleh dari Pinterest untuk meletakkan langsir.

VIEW IN GALLERY

Semua bakul dari kedai Eco.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Dia menyukai troli ini kerana mempunyai tapak yang berlubang (bukan jaring), penghadang tepi yang tinggi (tidak bimbang barang akan jatuh apabila diletakkan), roda yang adjustable, material jenis plastik yang tahan dan harga yang sangat murah.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Semoga menjadi idea untuk anda!

Kredit: Nurul Huda Ab Rashid