Projek PKPB: DIY Kabinet Dapur Jadi Baru Dan Ubahsuai Deko Ruang Dapur

Biasalah dalam keadaan sekarang ni, macam-macam projek yang dapat kita lihat daripada para penggemar deko sekalian. Salah satu projek yang ingin dikongsikan melibatkan ruang dapur, iaitu sebuah projek DIY yang dilakukan sewaktu PKPB. Ruang dapur ini telah diubahsuai menjadi baru semula dengan mengecat kabinet dapur dan menambah wallpaper. Proses keseluruhan mengecat kabinet dapur dari kayu nyatoh ini mengambil masa selama 2 hari untuk disiapkan. Modal yang dikeluarkan untuk cat dan wallpaper adalah dalam RM 200 sahaja. Kalau menggunakan khidmat pereka dalaman pasti akan lebih mahal daripada itu. Jadi, kita cantikkan rumah mengikut kemampuan bajet kita sahaja. Malah, golongan wanita juga boleh melakukannya apabila mempunyai masa terluang. Baru lah seronok nak masak-masak kat dapur cantik, kan.

VIEW IN GALLERY

Catkan sebanyak 2 lapisan.

Lapisan pertama menggunakan cat spray serbaguna berwarna putih dari Mr. DIY sebagai coating. Selepas kering, terus cat untuk lapisan kedua menggunakan mana-mana jenama cat. Tuan rumah menggunakan cat kayu Glossy White jenama Jotun yang berharga RM 170 untuk 5 liter.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Untuk wallpaper, wallpaper foam bercorak batu-bata dari kedai Eco digunakan. Tuan rumah melukis sendiri garisan pada wallpaper tersebut menggunakan permanent marker.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Alas kaki berharga dalam RM 90 dari Nilai 3.

VIEW IN GALLERY

Kredit: Yunn Lavender

Tags: #deko dapur jadi baru #idea ubahsuai dapur #projek diy untuk dapur

10 Konsep Dekorasi Rumah Minimalis Yang Perlu Anda Tahu
Dekorasi rumah minimalis merupakan suatu konsep yang menekankan pada kesederhanaan, teratur dan praktikal.
DIY Nightstand Rupa Fluted Dengan Ubahsuai Nightstand Lama & Trim Kayu Pine
Mahu mencipta rupa fluted pada perabot lama? Sebuah nightstand lama sedia ada beberapa
DIY Dinding Accent Pelangi Dalam Bilik Kanak-Kanak Perempuan Hasil Inspirasi
Semua orang menyukai pelangi. Disebabkan itu, sebuah projek DIY dinding accent pelangi ditambah
DIY Wainscoting Shiplap Untuk Nurseri. Cukup Mudah Namun Jadi ‘Statement’ Besar!
Projek DIY wainscoting shiplap sangat menyeronokkan kerana cukup mudah namun menjadi statement besar,