Idea Dekorasi, Seni bina, Ubahsuai

Rekabentuk Rumah Teres Ini Simple, Tapi ‘Berani’ & Berbeza Dengan Rumah Lain

Sebuah rumah teres berkeluasan 3700 ft² di pinggir bandar Kuala Lumpur, dimiliki oleh sebuah keluarga muda yang meminta pengubahsuaian minimum. Pendekatannya adalah, untuk membayangkan semula bentuk yang sesuai dengan rumah corner dan fungsikan semula ruang kediaman di aras bawah. Bentuk baharu ini bertujuan untuk menjadi simple tetapi berani, membezakannya dengan rumah tropika pinggir bandar yang lain.

Hasil Rekabentuk Rumah Teres Yang Simple Namun ‘Berani’

VIEW IN GALLERY

Satu bumbung gerbang memanjang ke luar, mewujudkan ‘kubah’ yang membentuk ruang kediaman. Ruang terlihat berterusan melalui ‘extension’ gerbang tersebut dan dikukuhkan lagi melalui material kemasan konkrit dari lantai sehingga siling.

VIEW IN GALLERY

‘Extension’ dipertingkatkan lagi dengan 2 buah pintu besar yang membuka ke taman. Perspektif dari dalam ke luar menghubungkan interior-nya dengan alam semulajadi tanpa gangguan.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Tingkat atas menyediakan latar belakang yang bermain dengan lengkung dan aras. Terdapat ruang kediaman dan sudut platform atas untuk berehat bersebelahannya. Di belakangnya, bilik tidur utama yang menghadap ke ruang-ruang tersebut. Ia bersambung melalui jambatan ke bahagian paling luar bangunan tambahan, dan sangat mengejutkan, sebuah balkoni terbuka.

VIEW IN GALLERY

Untuk mengimbangi ‘berat’ konkrit, bukaan di tingkat atas diukir dengan teliti. Sebagai contoh, tingkap gerbang terbalik di sisi dilukis sebagai bentuk ‘S’ yang berterusan apabila ia bertemu dengan bukaan melengkung hadapan.

VIEW IN GALLERY

Berjalan di tingkat ini, kesinambungan itu terlihat di seluruh ruang apabila garis bukaan dan gerbang bertemu. Hasilnya, ia memberikan pencahayaan dengan cara halus.

VIEW IN GALLERY

Rekabentuknya mengingkatkan kita pada sebuah terowong atau gua, bukan?

Kredit: Fabian Tan Architect