Dapur, Perabot

Tips Bersihkan Ruang Dapur Masak, Table Top Kayu & Sinki Agar Nampak Baru

Ruang dapur ini sebaiknya terus dibersihkan selepas makan, betul? Di sini, kami kongsikan tips dari Ain Batni dalam pembersihan dapur memasak, table top dengan material kayu solid import (kayu jati Afrika) dan sinki di rumahnya agar kelihatan seperti baru.

Tips Membersihkan Dapur Memasak, Table Top Dan Sinki

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Pastikan dapur sejuk terlebih dahulu. Ain memasang kipas di dapur supaya ia sejuk dengan pantas sebelum memulakan proses mencuci.

Basuh semua pinggan mangkuk. Kemudian, lap lapisan minyak di ruang memasak dengan kain lembap. Semburkan pencuci ke semua bahagian menggunakan 2 penyembur iaitu Kitchen Magic Clean dan Mr Muscle. Lap semula.

Tempat yang terkena percikan minyak atau kunyit, terutamanya di celah backsplash, pastikan disembur dan biarkan seketika. Sesudah siap, lap menggunakan kain bersih. Jadi, minima 3 kali lap.

VIEW IN GALLERY

Dapur gas jenama Elba.

Untuk table top pula, walaupun terdapat clear protection, sekiranya calar, akan kelihatan. Jadi, pada 6 bulan sekali, table top akan di-sander halus dengan kertas pasir grit 1000 ke atas. Kemudian, gunakan Minwax Water-based Clear Protection dan lap. Dengan itu, lapisan baru akan wujud. Mudah sahaja.

VIEW IN GALLERY

Untuk sinki hitam, gunakan produk sealant yang lebih berkualiti seperti di atas. Berharga RM 9, ianya selamat jika terkena makanan, kalis air dan fleksibel (tidak keras walaupun kering).

VIEW IN GALLERY

Tapekan di tepi sinki untuk finishing silikon baru yang cantik.

Sinki berharga RM 600 dari Shopee.

VIEW IN GALLERY

Barulah senang hati nak tidur melihat dapur sudah berkilat.

Kredit: Ain Batni