Bilik air, Idea Dekorasi, Ubahsuai

Renovasi Ubahsuai Bilik Air Tetamu Kecil Kepada Ruang Baru Yang Selesa & Mewah

Hendak memberikan rupa baru kepada bilik air, satu projek renovasi perlu dilaksanakan. Ruang kecil 5’ x 8’ (siling 8′) baru sebuah bilik air ini agak ‘moody’, selesa dan mewah untuk tetamu, walaubagaimanapun diperbuat daripada bahan yang boleh diakses dan mesra keluarga.

Sebelum

VIEW IN GALLERY

Banyak biru, siling gold dan beberapa ketidaksempurnaan seperti kemasan yang ‘dated’.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Hasil Ubahsuai Bilik Air Tetamu Jadi Selesa & Mewah

VIEW IN GALLERY

Lapisan campuran tekstur dan kemasan menambah keistimewaan pada ruang, seperti batu semulajadi, leather, seramik high-gloss, kayu dan logam campuran.

Campuran brass dan kemasan matte hitam membantu memodenkan ruang.

VIEW IN GALLERY

Jubin teal tidak sekata menambah elemen warna berani, menarik pandangan ke bahagian lain. Namun apabila digandingkan dengan neutral warm, ia tidak begitu vibrant sehingga terasa ‘menenggelami’ ruang.

Bahan-bahan timeless seperti marmar Carrara (dan ‘dupe’ rupa marmar mesra bajet tahan lasak seperti lantai dan countertop), raw brass dan kayu ber-stain menjadikan ruang selesa digunakan.

VIEW IN GALLERY

Susunan jubin menegak membawa ke siling feature, garisan linear keseluruhan ruang dengan moulding dinding grid dan kolum kayu mengapit pancuran, bersama-sama gantungan langsir sehingga siling, membantu menjadikan ruang terasa lebih besar.

Lebih banyak pencahayaan juga memberi impak besar, dan meletakkannya pada suis malap membantu menetapkan mood ruang.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Vanity sedia ada ‘dipulihkan’ dengan sedikit cat, perkakas brass berusia baru dan faucet logam campuran.

Semua perkara kecil seperti brass DIY dan rak marmar, botol sabun amber, lampu vanity dengan perincian tali berupa leather, ubahsuai cermin kayu scrap ber-stain dengan edge hitam dan bar tuala minimal unik, membantu menaikkan design.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Apakah bahagian kegemaran anda?

Kredit: Lone Oak Design Co.