Idea Dekorasi, Idea Kreatif

Untuk Pencinta Kucing, Ini Idea Bilik Kucing Demi Keselesaan Si Manja Anda

Bukan manusia sahaja yang memerlukan ruang sendiri di dalam rumah tetapi haiwan juga begitu. Jadi, khas untuk pencinta kucing, kami kongsikan sebuah idea bilik kucing oleh Neena Zaidi, demi keselesaan si manja anda. Cerita Neena, sebab mengapa dia membuat bilik ini adalah kucingnya sejenis takut dengan orang yang tidak dikenali, dan akan bersembunyi setiap kali tetamu datang berkunjung. Memandangkan Neena tidak pernah mengurung dan membiarkan kucingnya bebas di dalam rumah, bilik ini bertindak sebagai ‘comfort space’nya. Boleh lihat deko menarik bilik kucing ini di bawah.

VIEW IN GALLERY

Bilik kecil berukuran 7 x 8 kaki persegi. Terdapat tingkap kecil dan exhaust fan untuk pengudaraan yang baik. Cat dinding pula menggunakan jenama Nippon Paint.

  • Set aksesori kayu berharga RM 500 dari S Cat Tree Kuantan
  • Kabinet plastik dari Shopee untuk menyimpan makanan, cat litter dan alat mainan
  • Kipas jenama Deka

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Neena menggunakan tofu cat litter jenama Woofy Charcoal dari Shopee. Ia mudah kerana boleh terus di’flush’ ke dalam tandas jadi rumah dan bekas litter tidak berbau. Tips untuk memastikan bekas litter sentiasa bersih dan tidak berbau adalah cat litter perlu dibubuh dengan banyak, sekurang-kurangnya 4 inci dari dasar bekas.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Walaupun bilik tiada bau najis kucing tetapi kadangkala makanan mereka mempunyai bau yang kurang menyenangkan. Dalam bungkusan itu merupakan activated charcoal untuk menyerap bau makanan, berharga RM 1.45 dari Shopee.

Kot-kot ada yang sedang mencari idea untuk bilik kucing masing-masing, bolehlah ambil idea Neena ni.

Kredit: Neena Zaidi