Idea Dekorasi

Walau Sederhana, Keadaan Rumah Ini Sangat Kemas, Bersih Dan Tersusun Rapi

Rumah yang besar dengan perabot mewah tidak menjanjikan ketenangan sekiranya kebersihan dan kekemasannya tidak dijaga. Seperti kata-kata ‘kebersihan adalah sebahagian daripada iman’, apabila rumah yang menjadi tempat berlindung dan beribadah dibiarkan tidak bersih, rumah yang berharga jutaan ringgit juga akan terlihat ‘murah’ kerana tidak ada perasaan tenang dalam mendiaminya.

Keadaan sebaliknya akan berlaku untuk rumah yang sederhana apabila suasananya kemas dan bersih. Seperti sebuah perkongsian oleh Qaseh Hafizah mengenai rumah seorang rakannya, seorang guru kafa sekolah, dalam FB group ‘KaMi SuKa DeKo DeKo’. Pertama kali berkunjung, terdetik di dalam hatinya betapa kemasnya rumah tersebut. Walaupun perabot tidak mahal, tetapi ia tersusun rapi dan bersih.

Hasil Keadaan Rumah Sederhana Yang Dijaga Kemas, Bersih dan Rapi

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Setiap sudut mempunyai pokok hidup yang cantik.

Hal ini kerana orangnya sememangnya seorang yang kemas, pembersih, teliti dan cermat. Sewaktu menghidang juadah, pinggan akan dipastikan bersih dan tidak basah. Kain lap, seperti untuk meja, lap tangan di sinki dan lap tangan selepas membasuh juga adalah berlainan.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Seronok bukan melihat rumah sebersih dan sekemas ini.

Kredit: Qaseh Hafizah Abdulloh