Idea Dekorasi, Seni bina, Ubahsuai

Bukti Kasih Seorang Ayah, Ini Transformasi Garaj Kereta Kepada Rumah 2 Tingkat

‘Kasih ibu sampai ke syurga, kasih ayah selama-lamanya’. Ungkapan ini tepat menggambarkan sebuah kisah pengorbanan seorang ayah untuk anaknya. Kisah ini pernah menjadi tular beberapa tahun lepas yang bermula dari luahan si anak iaitu Hajar Yahya mengenai ayahnya yang menyentuh perasaan. Kami bawakan kembali kisah ini untuk mengingatkan kita semua bahawa kasih sayang seorang ayah ini tiada nilainya dan kekal sampai hujung nyawa. Berbalik kepada perkongsian ini, permintaan kecil Hajar untuk mengubah bilik menjadi ruang pejabatnya bertukar kepada sesuatu yang pasti akan tidak dilupakan seumur hidupnya. Bukti kasih seorang ayah, dia telah mentransformasi garaj kereta kepada rumah 2 tingkat untuk anaknya itu.

Apa yang paling mengagumkan, semuanya dilakukannya sendiri selama berhari-hari dan berminggu-minggu. Bermula dari mengemas dan membersihkan garaj, membeli bahan-bahan binaan sehinggalah berubah menjadi rumah yang lengkap segala-galanya seperti ruang tamu, dapur, bilik tidur, ruang rehat dan tandas. Jauh berbeza dari bayangan Hajar yang menyangkakan ia akan menjadi sebuah pejabat yang kecil sahaja.

VIEW IN GALLERY

Si ayah bukanlah seorang jurutera atau arkitek, tetapi bakat bertukang yang dimilikinya telah menghasilkan sebuah ‘istana’ kecil yang sama gah dengan kediaman mewah yang lain.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Cermin boleh didapatkan dari kedai pakistan.

VIEW IN GALLERY

Kebanyakan barang dari IKEA dan Mr. DIY. Hiasan dan dekorasi pula dicari oleh mereka bersama, mengikut tema dan citarasa si ayah.

VIEW IN GALLERY

Kerusi boleh didapatkan dari kedai perabot.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Rumah yang juga merupakan pejabat dan ruang rehat. Pada hujung minggu, ayah dan ibunya akan berkunjung dan bermalam di sini.

Cadar dan quilt cover dari Lazada.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Sangat besar pengorbanan seorang ayah demi memastikan kehendak anak dapat dipenuhi. Kasih yang tiada gantinya.

Kredit: Hajar Yahya