Ditinggalkan Menjadi Semak-Samun, Rumah Lelong Ini Berjaya Melalui Transformasi

Apa perasaan anda apabila sebaik saja melangkah atau berpindah masuk ke rumah baru, pemandangan yang sangat jelik terpampang di depan mata? Rumah yang penuh dengan sampah-sarap, barang-barang yang sudah tidak diperlukan malah kelihatan seperti bertahun-tahun lama ditinggalkan. Ini yang dilalui oleh Nurul Afina Abd Halim apabila dia berkongsi kisahnya membeli sebuah rumah lelong double-storey end lot.

Selain daripada lokasi rumah yang strategik iaitu terletak betul-betul di tengah pekan Sungai Petani, ianya juga hanya mengambil masa 3 minit untuk Puan Afina ke tempat kerjanya. Ketika itu, rumah itu masih berpenghuni tetapi Puan Afina berjaya memenangi lelong dengan 7 orang pembida lain pada November 2019, dan berlarutan sehingga PKP tahun ini. Setelah penghuni tersebut keluar, Puan Afina melalui proses transformasi yang meletihkan kerana keadaan rumah yang bak semak-samun.

VIEW IN GALLERY

Meja bulat berharga RM 699 (selepas diskaun) dari SSF.

VIEW IN GALLERY

Namun dengan bantuan dan sokongan daripada suami dan keluarga, serta penggunaan khidmat ejen Sallina Al Djufry, rumah yang ditinggalkan oleh penghuni lama menjadi semak-samun ini berjaya ditransformasikan menjadi sebuah ‘istana kecil’ untuk Puan Afina sekeluarga.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Terdapat lampu yang dibeli dari kedai lampu dan Shopee.

VIEW IN GALLERY

Meja makan berharga RM 4K+ dari kedai Marble.

VIEW IN GALLERY

Frame, pasu dan lukisan dari SSF.

VIEW IN GALLERY

Bajet untuk pembinaan semula, piping dan elektrik adalah dalam RM 55K manakala untuk dekorasi dan perabot adalah RM 20K. Menurut Puan Afina, rumahnya belum selesai didekorasi sepenuhnya dan masih sedang mencari ilham dari ahli-ahli group dekorasi.

VIEW IN GALLERY

Kredit: Nurul Afina Abd Halim

Scroll to Top