Jadikan Ruang Rumah Anda Kelihatan Luas Dengan 5 Teknik Ini

Anda perlukan trik dan tips untuk menjadikan ruang dalam rumah anda yang kecil kelihatan lebih luas? Kami membantu anda dengan berkongsi 5 teknik yang anda perlu gunakan sekiranya mahukan rumah nampak lebih luas, terutamanya yang tinggal di rumah yang berkeluasan kecil. Selamat mencuba dan semoga anda dapat merasai perbezaannya setelah menggunakan teknik-teknik ini.

1. Tirai digantung pada kedudukan tinggi

VIEW IN GALLERY

Jendela akan kelihatan lebih besar jika langsir diletakkan pada kedudukan yang tinggi berhampiran siling.

2. Penggunaan kertas dinding (wallpaper) berwarna terang dengan pola vertikal (menegak)

VIEW IN GALLERY

Apabila menggunakan wallpaper yang berwarna gelap dengan pola horizontal (melintang), ia akan membuatkan ruang rumah nampak sempit. Oleh itu, gunakan wallpaper yang berwarna terang dengan pola vertikal untuk efek yang lebih luas.

3. Penggunaan kotak untuk menyimpan peralatan

VIEW IN GALLERY

Gunakan atau buatkan kotak khas untuk menyimpan segala peralatan. Labelkan setiap kotak supaya kita tahu di mana setiap peralatan yang diperlukan berada.

4. Pencahayaan

VIEW IN GALLERY

Elakkan menggunakan lampu yang besar jika ruang rumah anda kecil, kerana ianya hanya memakan ruang. Sebaliknya, gunakan lampu jenis downlight di sekeliling ruang siling.

5. Penggunaan karpet yang bersaiz lebar

VIEW IN GALLERY

Ramai orang menyangka, semakin kecil ruang dalam rumah, semakin kecil karpet yang perlu digunakan. Tetapi hakikatnya, penggunaan karpet yang lebar membantu menampakkan ruang rumah menjadi lebih luas. Karpet yang kecil sesuai diletakkan dalam bilik tidur.

Kredit: Cik Ain’s

Scroll to Top