Ditinggalkan Selama 3 Tahun, Ini Hasil Transformasi Rumah Pusaka Untuk Ibu

Rumah kampung apabila ditransformasi sentiasa mendapat perhatian dan rasa kekaguman ramai. Apatah lagi sekiranya keadaan sebelum rumah tersebut agak tidak terurus. Apabila diubah wajahnya kepada yang baru, sering adanya reaksi yang mengejutkan daripada mereka. Sama juga seperti transformasi sebuah rumah pusaka ini yang kosong kerana ditinggalkan selama hampir 3 tahun, kemudian menjadi kediaman ibu kepada Asz Hashim.

Oleh itu, ia diperbaharui dan diubahsuai mengikut kemampuan demi keselesaan penghuninya. Wiring dan pembelian perabot dilakukan, namun terdapat juga perabot yang sedia ada. Walaupun mengambil masa yang lama untuk disiapkan kerana dibuat secara berfasa, hasil transformasinya mendapat pujian yang tinggi daripada orang ramai.

Sebelum dan Selepas Transformasi Rumah Pusaka Tinggal

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Cat menggunakan jenis minyak jenama Seamaster Superglo Plus High Gloss Finish. Kerja mengecat mengambil masa dalam 5 hari lebih (hanya pada hujung minggu).

Meja kopi berharga RM 59.99 – RM 259.99, pampas, meja makan berharga RM 499 – RM 599 dan daun kipas kering bersaiz XL berharga RM 3 – RM 9 dari Shopee.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Batang kayu (digunakan untuk sawang) sebagai rod langsir berharga RM 3.50.

  • Karpet dari Nilai
  • Wingchair dari IKEA

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Ranting dikutip di tepi jalan dan sarang burung di-DIY menggunakan rumput kering.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Semoga terinspirasi!

Kredit: Asz Hashim

Scroll to Top