Idea Dekorasi, Idea Kreatif, Ubahsuai

Flat Lama Bertukar Jadi Kondo Mewah Hasil 8 Tahun Menunggu

Seperti yang pernah disebutkan oleh kebanyakan orang, rupa luaran tidak menentukan rupa dalaman. Walaupun luarannya nampak buruk tetapi dalamannya penuh dengan keindahan. Begitu juga rumah yang menjadi tempat tinggal kita. Adakalanya luaran rumah kelihatan tidak menarik mata memandang, tetapi jika kita ada usaha untuk mencantikkan ruang dalaman, itu sudah memadai. Seperti Puan Leeya Marlia Ramli ini yang tinggal di sebuah rumah flat yang telah berusia 30 tahun yang boleh kita jangkakan rupanya. Rumah yang berkeluasan 600 kaki persegi, mempunyai 2 bilik sederhana besar dan 1 bilik air, diubahsuai sepenuhnya oleh Puan Leeya dengan dibantu oleh suami, Encik Asri. Kebanyakan kerja pemasangan dilakukan secara DIY oleh suaminya.

Puan Leeya memilih konsep kontemporari moden sebagai asas dekorasi, dengan gabungan elemen tropikal kerana dia sangat menggemari warna hijau. Selain daripada ini, mereka juga merancang projek seterusnya iaitu membina sebuah taman mini di luar rumah. Menurut Puan Leeya, saiz dan rupa luaran sesebuah rumah tidak penting, asalkan dalamannya memberi motivasi kepada kita. Penat lelah mereka mengumpul belanja dan menunggu selama 8 tahun untuk mendapatkan hasil yang boleh kita lihat di bawah ini ternyata berbaloi.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Cat hijau jenama Nippon yang dibancuh untuk dapatkan tona warna seperti ini.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Cermin berbingkai dari IKEA dan framenya diDIY sendiri oleh suami. Untuk kemaskan bahagian hujung cermin, tuan rumah menghantarnya ke kedai.

VIEW IN GALLERY

Besi pembahagi (custom design) ditempah daripada orang membuat besi.

VIEW IN GALLERY

Jubin dinding bercorak hexagon hitam pilihan tuan rumah manakala lampu bawah kabinet dapur itu dari IKEA.

VIEW IN GALLERY

Sinki dan paip air warna hitam ini boleh didapati di IKEA atau kedai aksesori dapur.

VIEW IN GALLERY

Kredit: Leeya Marlia Ramli