Dapur, DIY, Idea Dekorasi

Hasil ‘Trick’ Langsir Gaya Kafe Untuk Dapur. DIY Simple Dan Jimat!

Rumah berkonsepkan farmhouse milik Norpadilah Binti Afandi ini memang tidak pernah jemu dipandang. Setiap sudut didekorasi dengan teliti untuk mengikut tema. Melihat kepada ruang dapurnya, ramai yang tertarik dengan langsir yang digunakan di ruangan itu. Menurutnya, mereka menyangkakan langsir itu dibelinya tetapi hakikatnya, ianya merupakan pemberian daripada jirannya. Akibat salah jahitan, langsir itu akhirnya menjadi milik Puan Norpadilah. Oleh kerana dia sudah lama menginginkan untuk memakai langsir gaya cafe-curtain, iaitu sejenis langsir yang hanya perlu diklip tanpa dijahit, dia mengubahsuai sahaja langsir itu dengan cara yang mudah.

Oleh kerana ukuran langsir yang sedikit labuh untuk tingkap dapurnya, dia melipat-lipat sahaja kepada ukuran lebih pendek, kemudian terus klip mengikut sesuka hati. Klip dibeli dari Lazada dan harganya sangat berbaloi baginya, manakala kayu dan pemegangnya digantikan dengan besi langsir yang sedia ada di situ. Besi tersebut dicat spray untuk menampakkan seperti kayu atau besi langsir kafe yang original. Cara ini ternyata lebih menjimatkan kos dan mudah kerana tidak perlu mengeluarkan duit lebih untuk membeli kayu dan pemegang baru.

Mari kita lihat hasilnya di bawah:

VIEW IN GALLERY

Ring hitam langsir berharga RM 16.74 (36 keping) dari Lazada, manakala besiĀ langsir dicat spray hitam menggunakan spray paint matte black.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Kredit: Norpadilah Binti Afandi