Tag: idea diy

Pertama Kali Buat, Projek DIY Pintu Sliding Barn Ini Atas Permintaan Isteri

Selepas merealisasikan impiannya sendiri untuk┬ámakeover dinding design batu-bata, Asrul Achoi meneruskan sebuah lagi projek iaitu DIY daun pintu sliding barn, pertama kali dibuat demi menunaikan permintaan isteri. Design seperti ini menelan kos dalam RM 600 yang agak menjimatkan bajet. Katanya, ianya sukar untuk dibuat tetapi apabila sudah tahu caranya, mudah sahaja. Cuma sepatutnya perlu meletakkan […]

Read More

Dah Lama Teringin, DIY Sendiri Je Table Bar Dengan Bajet Bawah RM 150

Apabila kita tidak dapat memiliki sesuatu perabot disebabkan beberapa faktor, kita akan memikirkan alternatif lain untuk mendapatkannya. Seperti Atam Ayu yang sudah lama menginginkan sebuah table bar untuk diletakkan di salah satu sudut ruang dapurnya. Lalu, dia pun melakukan survey table bar dari IKEA namun disebabkan lokasinya yang jauh dan tiada kenderaan untuk membawa topnya […]

Read More

DIY Mirror Accent Wall Ruang Makan Guna Casing Wiring Warna Gold

Dinding yang dihias dengan cermin seringkali akan membuatkan ruang rumah kelihatan luas dan mewah. Apatah lagi jika ditambah dengan corak hiasan dinding yang menyerlahkan lagi kemewahan ruang tersebut. Contoh seperti DIY mirror accent wall pada ruang makan rumah ini, yang menggunakan casing wiring dan dicat gold. Alatan-alatan yang digunakan adalah: – Dari kedai elektrik 30 […]

Read More

DIY Accent Wall Corak Herringbone Jadi Pilihan Deko Pasangan Ini

Deko accent wall mempunyai pelbagai jenis corak yang menarik namun dalam banyak-banyak corak tersebut, corak herringbone menjadi pilihan pasangan suami isteri Shazzwan Ahmad dan Soffia Yusof. Dengan berpandukan informasi dan rujukan dari FB group ‘Kelab Kaki Deko’, mereka mengambil masa selama 2 hari untuk menyiapkan DIY accent wall bercorak herringbone ini, bermula dari jam 12 […]

Read More

DIY Lampu Sisi Katil Yang Estetik. Sangat Mudah & Hasil Sangat Cantik!

Selain dari menggunakan lampu meja untuk bilik tidur anda, lampu gantung juga terasa lebih estetik dan lain dari yang lain. Kali ini, kami ingin kongsikan DIY lampu sisi katil yang estetik oleh Nadira Tajudin yang sangat mudah dan hasilnya sangat cantik! Yang penting, ia tidak perlu dipaku dan merosakkan dinding rumah. Walaupun tidak berpaku, ia […]

Read More

DIY Khat Kufi Style Bajet Rendah Tapi Hasil Nampak Wow. Sangat Jimat!

Nak membeli frame khat kufi tulisan Allah dan Muhammad agak mahal jadi, kita hanya mampu melihat sahaja hiasan dinding yang indah itu dalam rumah orang lain atau di kedai-kedai. Satu bingkai gaya khat kufi yang paling murah harganya yang dijumpai adalah lebih kurang RM 35 dalam saiz A4 di Shopee manakala saiz yang sedikit besar […]

Read More

DIY Shiplap Dan Deko Dinding Dengan Cermin Kedai Eco. Boleh Cuba!

Ramai peminat deko yang muncul selepas Noor Sarah berkongsi deko rumahnya hasil menggunakan barang terpakai pada posting yang lalu. 2 deko yang paling menjadi perhatian mereka adalah dinding gaya shiplap dan deko dinding menggunakan cermin dari kedai Eco yang dihasilkannya (DIY) sendiri. Oleh itu, dia menunjukkan caranya membuat 2 jenis dekorasi tersebut yang boleh anda […]

Read More

Rasa Nak Tukar Langsir Gaya Eyelet, DIY Mudah Ini Khas Untuk Anda

Pergi ke kedai nak membeli langsir jenis cangkuk biasa untuk rumah, apabila selesai membeli, tiba-tiba terfikir bahawa rasa lebih cantik pula kalau langsir itu ditukar kepada gaya eyelet. Untuk anda yang mempunyai keinginan itu, kami kongsikan DIY mudah untuk menukar langsir anda kepada gaya tersebut. Lyns Han juga berpendapat serupa setelah dia membeli langsir berharga […]

Read More

Projek DIY Pendiangan (Fireplace) Faux Ala-Ala Rumah ‘Mat Salleh’

Pasti ramai di antara kita yang pernah berangan-angan untuk memiliki dan mendeko rumah seperti di negara ‘mat salleh’, kan. Tetapi apakan daya, ia mampu disimpan di dalam hati sahaja. Namun begitu, kita masih boleh memasukkan unsur deko ‘mat salleh’ dalam rumah dengan mencuba idea DIY pendiangan atau fireplace faux di bawah ini. Norpadilah berkesempatan untuk […]

Read More

Hasil Kreativiti Guna Barang-Barang Kedai Eco. Modal Hanya RM 8.40!

Kedai Eco yang semakin popular kini bukan hanya setakat menjual barang-barang aksesori yang murah tetapi juga dengan barang-barang tersebut, kita dapat menghasilkan sendiri dekorasi rumah tanpa perlu membeli di kedai-kedai yang sudah tentu harganya lebih mahal. Idea Qynn Shikin ini boleh anda cuba kerana langkahnya yang sangat mudah dan menjimatkan masa. Hanya menggunakan barang-barang dari […]

Read More

Projek DIY Batten Wall Decor. Golongan Wanita Pun Boleh Buat Sendiri

Nak mendeko dinding ni bukan golongan lelaki sahaja boleh buat tetapi wanita juga boleh. Buktinya, hasil deko dinding gaya batten wall di ruang tamu rumah ini dihasilkan sendiri oleh Yanie Mohd. Dia juga berkongsi ilmu DIY-nya supaya dapat membantu golongan wanita yang kurang berkeyakinan untuk menghasilkan deko sebegini. Mari lihat projek DIY batten wall decor […]

Read More

Hasil DIY Mirror Wall Cara Bajet Tetapi Nampak Grand Dan Mewah

Tak tahu nak buat apa dengan ruang dinding yang kosong? Nak menghiasnya dengan hiasan mewah tetapi bajet tak berapa ada? Anda boleh mendapatkan hasil yang mewah jika mencuba idea DIY mirror wall ini. Haryati Kamal dan suaminya telah membuktikan bahawa dekorasi rumah pun boleh nampak mewah hasil dari menggunakan barang-barang murah. Disebabkan bajet mereka juga […]

Read More