DIY, Idea Dekorasi, Perabot, Ubahsuai

Idamkan Kabinet Kayu Mangga, Ini Ubahsuai Semula Kabinet Hemnes IKEA

Sudah lama mengidamkan sebuah kabinet berukir kayu mangga dalam warna terang, tetapi bajet tidak dapat dikeluarkan untuk mendapatkannya. Namun sekiranya sudah mempunyai gam, cat dan primer, buat sahaja versi sendiri. Sewaktu mencari kabinet yang sesuai di Facebook Marketplace, terjumpa Hemnes IKEA yang telah dikitar semula dari putih kepada hitam, kuning dan teal.

VIEW IN GALLERY

Sebelum

VIEW IN GALLERY

Proses Ubahsuai Kabinet

VIEW IN GALLERY

Ia di-sander kembali menggunakan mouse sander kecil, kemudian di-prime dengan primer kayu.

VIEW IN GALLERY

Ukiran dekoratif MDF (3 mm) bersaiz 1200 mm x 620 mm, kebiasaannya digunakan untuk penutup radiator.

Dari sekeping, ia dipotong kepada 2 panel untuk bahagian hadapan kabinet. Menggunakan sekeping kertas minyak, template dibuat untuk setiap pintu dan dilipat separuh. Garisan lipatan itu untuk memastikan design-nya terletak ‘center’ di pintu. Kemudian, template dipotong dengan gergaji. Mana-mana potongan yang melengkung dibuang dengan gergaji besi kecil untuk mendapatkan kesesuaian yang betul.

VIEW IN GALLERY

Untuk warna, shade Coral Flair dari Dulux dengan campuran Valspar V700 Satin Wood dari B&Q (500 ml diperlukan) dipilih. Ia menjadi merah jambu keorenan yang terasa cukup elegan dan berani.

Keseluruhannya dicat 2 lapisan.

VIEW IN GALLERY

MDF ditampal dengan Everbuild Instant Nails. Cat di-touch-up dengan berus kecil untuk menutup gumpalan gam yang tidak kemas.

Hasil Ubahsuai Semula Kabinet Hemnes IKEA

VIEW IN GALLERY

Akhir sekali, 5 pemegang gold ditambah, kemudian diletakkan di ruang makan yang baru dicat dan dihias dengan bunga-bungaan dan beberapa gambar.

VIEW IN GALLERY

Semoga memberi idea untuk anda!

Kredit: Amy Almond Rock