Nak Pulihkan & Tambahbaik, Pasangan Ini Renovasi Townhouse Tahun 2000

Sebuah builder grade townhouse sekitar 2000 di kawasan kejiranan kecil University Village di bandar Chicago dibeli oleh pasangan Erica dan Chris pada tahun 2017. Sepanjang 3 tahun, usaha renovasi untuk memulihkan, customize dan menambahbaik rumah tersebut dilakukan dengan efisien dan penjimatan seboleh mungkin.

Sebelum & Selepas Renovasi Townhouse

Ruang TV

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Rupa “built-in” dihasilkan menggunakan rak buku Billy IKEA dan pintunya ditambah sebagai storan tersembunyi.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Ruang Keluarga

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Lantai engineered wood cerah dari Terra Legno.

2 projek DIY: faux shiplap fireplace dan sudut “built-in” di penjuru.

VIEW IN GALLERY

Ruang Makan

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

  • Chandelier dari West Elm
  • Koleksi galeri gambar dari kedai-kedai vintage dan artis-artis tempatan

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Dinding pembahagi dibuang. Pembukaan ruang mengubah keseluruhan ruang tamu utama dan membolehkan island ditambah (tempat berkumpul rakan-rakan dan keluarga).

Dapur

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Pelan awal layout design oleh kontraktor diubah oleh Erica agar mendapat rupa seperti yang dibayangkan.

Jubin accent (dari Cement Tile Shop), jubin backsplash, perkakas, lampu, sinki, faucet dan hood dibeli sendiri. Selain menjimatkan, ia membolehkan mereka mendapat rupa yang diinginkan.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Bilik Utama

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Hanya dinding dicat dan wallpaper bertekstur ditambah di belakang katil.

Bilik ‘Powder’

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Keseluruhan dinding wallpaper.

Rooftop

VIEW IN GALLERY

Hanya kira-kira 50% ruang digunakan, separuh lagi berpagar untuk menempatkan unit HVAC. Maka, ruang dimaksimakan sebanyak mungkin.

VIEW IN GALLERY

Meja makan di-DIY, juga sebagai penutup untuk menyembunyikan lokasi sistem pengudaraan yang tidak sesuai dan pelbagai paip.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Projek seterusnya, bilik tetamu/ruang pejabat, nurseri, dan bilik air utama dan tetamu.

Kredit: ChiTownhouse

Scroll to Top