Category: Idea Kreatif

Simple DIY Guna Bekas Terpakai. Patut Cuba!

Permalink to Simple DIY Guna Bekas Terpakai. Patut Cuba!
Kali ini kami nak kongsikan idea kreatif yang simple secara DIY oleh pengguna akaun Facebook ini iaitu Puan Zetty Rahman yang semua orang patut lakukan jika mahukan ruang dapur yang kemas dan memudahkan, terutamanya untuk para isteri dan ibu. Memandangkan Puan Zetty menetap di apartmen yang mempunyai ruang dapur yang kecil, dia mengambil inisiatif dengan

Dekorasi Comel Rumah Kuarters 2 Bilik

Permalink to Dekorasi Comel Rumah Kuarters 2 Bilik
Menyegarkan mata tiap kali memandang pelbagai dekorasi rumah hasil sentuhan penghuni-penghuninya, daripada tema yang simple kepada yang berat, semuanya mempunyai pelbagai citarasa yang cantik di mata mereka. Ada juga yang menghias rumah mengikut warna kegemaran seperti Puan Hamidah Yusof ini yang memilih merah jambu sebagai warna utama deko rumahnya. Mendiami rumah kuarters yang berkeluasan 1000

Rumah Sewa Bertemakan Simple Modern Chinoiserie

Permalink to Rumah Sewa Bertemakan Simple Modern Chinoiserie
Rata-rata daripada kita banyak yang tinggal menyewa sementara menanti masa untuk memiliki rumah sendiri. Walaupun hanya sekadar rumah sewa namun ia bukan lah alasan untuk kita terus tinggal dalam suasana yang kurang menarik. Rumah sewa juga diibaratkan seperti rumah sendiri kerana ia merupakan tempat berehat dan tempat berlindung buat kita dan keluarga. Oleh itu, amat

Rumah Sempit? Lihat Hasil Kreativiti Wanita Ini

Permalink to Rumah Sempit? Lihat Hasil Kreativiti Wanita Ini
Ruang rumah yang kecil bukan menjadi penghalang untuk kita menonjolkan kreativiti dalam mendekorasi rumah. Bahkan ianya boleh menjadi satu kelebihan kerana ruang kecil tidak memerlukan perabot dan aksesori yang banyak. Oleh itu, rumah tidak lah nampak serabut dan sentiasa kemas. Seperti seorang wanita ini iaitu Puan Nawwar Ainaa, bersama suami dan anak-anaknya, yang mendiami rumah

Tips Deko Bajet Rendah Gaya Scandinavian

Permalink to Tips Deko Bajet Rendah Gaya Scandinavian
Apabila bercakap mengenai dekorasi, setiap orang pasti mempunyai tema atau konsep yang mereka ingin terapkan dalam rumah. Bergantung kepada kreativiti masing-masing, rupa bentuk dalaman rumah boleh memberi efek kepada keseluruhan tempat tinggal sama ada menjadi menarik atau sebaliknya. Salah satu konsep yang selalu menjadi pilihan adalah konsep scandinavian, yang menerapkan elemen semulajadi. Ini kerana penggunaan

Idea Deko Rumah Yang Simple Tapi Cantik

Permalink to Idea Deko Rumah Yang Simple Tapi Cantik
Apabila nak mula mendeko ni pasti ramai yang pening kepala kerana tidak tahu deko yang bagaimana nampak menarik untuk rumah kita. Bab deko ni memang memerlukan rujukan dan contoh daripada pelbagai sumber agar idea yang menepati citarasa dapat diambil. Jika inginkan contoh deko yang sangat simple tapi hasil yang cantik, boleh baca artikel ini yang

Luaran Nampak Biasa Sangat Tapi Dalaman…

Permalink to Luaran Nampak Biasa Sangat Tapi Dalaman…
Orang kata, jangan pandang seseorang tu daripada luaran kerana kita tak tahu dalaman dia macam mana. Sama juga dengan rumah, jangan bila tengok luaran rumah orang, kita cop dia dengan pandangan yang negatif. Kalau hati orang kita perlu selami untuk faham diri dia yang sebenar, rumah pun memakai konsep yang sama. Seperti rumah pertama pasangan

Deko Ruang Tamu Rumah Bakal Pengantin

Permalink to Deko Ruang Tamu Rumah Bakal Pengantin
Apabila sudah menjelangnya musim kahwin, mesti ramai bakal pengantin yang sedang melakukan persiapan untuk menempuh hari bahagia tersebut. Setiap daripada mereka pasti merasa debaran kerana mahu memastikan segala persiapan adalah lengkap dan sempurna. Ini termasuklah persiapan rumah untuk diduduki selepas dah berkahwin nanti, tidak lah membebankan kedua orang tua kita kan. Pasangan bakal pengantin baru

Tema Minimalis Untuk Rumah Kondo

Permalink to Tema Minimalis Untuk Rumah Kondo
Seronok kan kalau kita ada rumah sendiri dan bukannya duduk menyewa? Sebab terpulang pada kita nak hias rumah macam mana pun, tiada siapa yang boleh halang atau komen. Tak kisah lah rumah jenis apa pun asalkan ada kerajinan untuk mencantikkan ruang rumah walaupun kecil. Seperti seorang wanita ini yang telah berkongsi idea dekorasi tempat tinggalnya

Tips Nak Dapur Nampak Kemas? Baca Ni

Permalink to Tips Nak Dapur Nampak Kemas? Baca Ni
Siapa yang ruang dapur rumah dia berselerak, sempit dan barang-barang diletak merata-rata tempat? Macam mana lah nak memasak atau buat kerja-kerja lain kalau dapur kita macam tu kan? Kalau ada tetamu datang rumah tengok keadaan dapur kita sebegitu, mesti rasa segan. Oleh itu, penting untuk kita menjaga kekemasan dan kebersihan ruang dalam rumah lebih-lebih lagi

Dekorasi Bajet Rumah Sewa Papan

Permalink to Dekorasi Bajet Rumah Sewa Papan
Dapat duduk rumah sewa kampung ni kadang-kala seronok juga sebab dapat merasa suasana tinggal di kampung. Tambahan pula, kos sewa rumah kampung ni lebih murah berbanding rumah batu di kawasan bandar. Walaupun begitu, sesetengah rumah kampung tidak disediakan kemudahan-kemudahan asas untuk penyewa dan ini boleh menyebabkan ketidakselesaan mereka untuk tinggal di situ. Tetapi, seorang penyewa

Transformasi Rumah Sewaktu PKP

Permalink to Transformasi Rumah Sewaktu PKP
Kebanyakan daripada kita berasa bosan sepanjang menempuh fasa PKP ni disebabkan kena duduk rumah je, kan? Tiada aktiviti menarik yang boleh kita lakukan, jadi asyik ‘scroll’ media sosial saja lah. Tetapi, lain ceritanya dengan seorang pengguna di Facebook ini yang berkongsi aktivitinya sepanjang 3 bulan dia berada di kampung kerana PKP. Hiasan dalaman rumahnya berubah