DIY, Idea Dekorasi, Idea Kreatif

DIY Hiasan Frame Burung Hantu Dari Rempah-Ratus Yang Tak Digunakan

Mohon share tanda suka

Anda seorang yang sangat sibuk sehinggakan tidak ada masa untuk memasak? Nak buat apa dengan bahan-bahan dapur terutamanya rempah-ratus yang sudah tidak boleh digunakan? Jawapan kepada soalan itu telah dikongsikan oleh Nani’s Makeover yang menghadapi situasi yang sama seperti yang disebutkan. Walaupun bekerja sendiri dari rumah, dia tidak mempunyai masa untuk memasak hidangan yang agak berat. Menurutnya, dia gemar memenuhi dapurnya dengan barang keperluan tetapi akhirnya terpaksa dibuang apabila tidak boleh digunakan lagi.

Kebiasaannya, rempah-ratus yang disimpan terlalu lama akan rosak. Oleh itu, sebelum ianya dibuang, dia menghasilkan sebuah DIY hiasan frame burung hantu dari rempah-ratus yang tidak digunakan itu, satu tindakan yang lebih baik. Walaupun tidak mahir melukis tetapi dia tetap mencuba, dan hasilnya sangat wow!

VIEW IN GALLERY

Gunakan kotak sebagai asas corak burung hantu dan lekatkan semua rempah menggunakan gam putih. Ambil masa semalaman untuk betul-betul kering.

VIEW IN GALLERY

Apbila sudah kering.

VIEW IN GALLERY

Backdrop menggunakan plywood terpakai yang dicat semula kepada warna putih menggunakan cat jenama Dulux water-based, dan frame menggunakan kayu spin.

Semua ranting adalah ranting pokok rambutan kerana ia lebih kuat dan tahan lama. Ambil yang betul-betul kering, lekat sesuka hati menggunakan gam panas dan spray dengan cat clear.

VIEW IN GALLERY

Sesudah siap menyusun ranting, boleh lekatkan hiasan burung hantu tadi.

HASILNYA:

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Apabila digantung pada dinding.

VIEW IN GALLERY

Jangan lupa simpan dan kongsi idea menarik ini untuk rujukan anda dan orang lain.

Kredit: Nani’s Makeover

Related Posts