Dapur, Idea Dekorasi

Idea Rak Gantung Untuk Organize Bahan Dapur Dengan Bajet RM 80.70 Sahaja

Anda perlukan rak untuk menyusun bahan-bahan dapur yang sedap mata memandang dan memudahkan kerja-kerja memasak? Idea rak gantung ini sesuai untuk anda yang ingin organize bahan dapur dengan bajet RM 80.70 sahaja. Fara Amirullah yang berkongsi idea ini berkata, dia memang mengimpikan untuk membuat kabinet dapur tetapi memandangkan ia adalah rumah sewa, dia memilih untuk melakukannya di rumahnya sendiri satu hari nanti.

Ruang dapur rumah sewanya pula kecil sahaja, jadi untuk menjimatkan ruang, ini adalah cara yang terbaik. Rak dan bekas rempah dibeli dari Mr. DIY dan hook dinding pula dari Daiso. Menurut Fara, dia berasa sayang untuk menebuk dapurnya yang berdindingkan mozek, disebabkan itu dia menggunakan hook dinding tersebut untuk rak gantungnya. Hook ini adalah jenis hot melt adhesive jadi ia akan melekat kuat. Bukan semua barangan murah ini tidak cantik, boleh lihat hasil idea rak gantung untuk organize bahan dapur di bawah ini.

VIEW IN GALLERY

Harga RM 5.57 per pack. 4 pack dibeli untuk 4 buah rak jadi, sebuah rak menggunakan 2 keping hook dinding.

VIEW IN GALLERY

Harga RM 9.50.

VIEW IN GALLERY

Harga 85 sen sebekas. Guna 24 bekas hanya berharga RM 20.40.

VIEW IN GALLERY

Cara menggunakan hook:

Bakar sedikit pada gam yang sedia ada di belakang hook supaya ia mencair sedikit. Selepas itu, tampal dan biarkan selama 2 – 3 jam sehingga gam kering supaya ia melekat kuat dengan pada dinding. Akhir sekali, gantungkan rak.

VIEW IN GALLERY

Stiker label boleh dapatkan di Shopee. Cari yang kalis air supaya tidak tertanggal apabila dibasuh.

Sesiapa yang duduk di rumah sewa dan mempunyai dapur kecil seperti Fara, boleh cuba cara ini. Semoga bermanfaat!

Kredit: Fara Amirullah