Bilik Tidur, Idea Dekorasi, Ubahsuai

Idea Ubahsuai Bilik Menggunakan Katil Loft, Sesuai Untuk Ruang Sempit

Mohon share tanda suka

Apakah maksud katil loft? Adakah ianya sama dengan katil bertingkat yang biasa digunakan oleh kita? Katil loft merupakan katil yang dibina pada bahagian atas, seolah-olah kita berada di bahagian loteng, bersesuaian dengan maksud loft iaitu loteng. Ianya tidak sama dengan katil bertingkat kerana, katil bertingkat mempunyai katil pada bahagian atas dan bawah manakala katil loteng hanya dibina di tingkat atas dan di bawahnya adalah ruang yang kosong. Ruang itu boleh dimanfaatkan untuk kegunaan kita seperti meletakkan perabot, mewujudkan ruang kerja dan ruang belajar dan banyak lagi.

Idea katil loft ini sesuai untuk ruang bilik yang sempit kerana penggunaannya yang menjimatkan ruang. Terdapat banyak contoh bilik tidur menggunakan katil loft ini dan ini merupakan salah satunya. Perkongsian idea ubahsuai bilik menggunakan katil loft ini adalah daripada luar negara, sesuai untuk ruang bilik yang sempit. Walaupun konsep ini jarang digunapakai oleh rakyat Malaysia tetapi ia boleh dijadikan ilham dan inspirasi bagi mereka yang bercita-cita untuk mendapatkan bilik seperti ini suatu hari nanti.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

– Katil jenis loft bersaiz king

– Dinding bercorak geometrik

– Lampu siling jenis cove

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Rak dinding (floating wall shelf)

VIEW IN GALLERY

Bunga kering daripada IG Shop @reverhome

VIEW IN GALLERY

Vanity area, cermin vanity dibuat oleh ‘Jerome Galicia Bayani’ (FB)

VIEW IN GALLERY

Rak buku

VIEW IN GALLERY

Ruang kerja dengan meja pejabat beserta kabinet

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Ruang tangga dengan almari built-in. Ia mempunyai laci tarik yang digunakan untuk menyimpan barangan seperti kasut dan bag

Kredit: Ashley Mae de Lino

Related Posts