Jiran Tak Pasang Awning? Ikut Cara Wanita Ini, Elak Tempias Hujan & Panas

Sekiranya jiran anda tidak memasang atau belum memasang awning di halaman rumah, dan anda bimbang jika rumah terkena tempias hujan dan bahang panas, boleh ikut cara wanita ini dengan meletakkan cermin dan aluminium atas tembok seperti di bawah ini. Sekeping cermin untuk pencahayaan dan aluminium diletakkan dengan jarak 1 inci untuk pengudaraan.

Kadangkala, kita sudah memasang awning tetapi bahang panas dan tempias hujan tetap masuk disebabkan jiran sebelah belum memasangnya. Jadi, untuk meredupkan rumah dan mengelakkan tempias hujan, gunakan sempadan tembok kita sahaja, jangan sampai termasuk kawasan rumah jiran. Katanya, sebelum jiran-jirannya berpindah di sini lagi dia sudah membina tembok di kiri dan kanan rumah.

SEBELUM

VIEW IN GALLERY

Sebelum memasang cermin tambahan dan aluminium di kiri dan kanan tembok.

SELEPAS (PANDANGAN SISI KANAN)

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Pokok Suculents dan Pink Lady menjadi penyeri dalam kehijauan. Pink Lady dibeli di Cameron dengan harga RM 15 untuk 2 pasu.

PANDANGAN SISI KIRI

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Dia juga membuat kebun mini dengan izin jirannya dan menanam daun kari, daun kunyit dan pandan. Kini, kebun mini dan laman rumahnya sudah dipenuhi dengan pokok bunga.

VIEW IN GALLERY

5 keping pagar putih dari kedai Eco. Sekeping boleh dibuka menjadi 2.

VIEW IN GALLERY

Mungkin jiran kita ingin fokus kepada perbelanjaan yang lebih penting jadi, kita sendiri perlu mencari jalan penyelesaian untuk sesuatu masalah itu. Hidup berjiran sememangnya perlu ada sikap toleransi baru lah harmoni.

Kredit: Rhea Baser Cha

Scroll to Top