DIY, Laman

Kaedah Konsep Penanaman Secara Organik Guna Sisa, Tak Perlu Lagi Baja Kimia

Siapa yang sangat menyukai konsep penanaman secara organik seperti Mat Diy? Maksudnya, tanpa perlu racun atau baja sintetik/kimia yang terhasil dari makmal kimia. Hasil carian maklumat dan pembacaan hal-hal yang berkaitan dengan kaedah tersebut, tanaman di sekeliling rumahnya tidak ada yang menggunakan baja kimia sintetik. Semuanya sisa organik dari dapur seperti sisa sayuran, perut ikan malahan rumput yang jirannya potongkan juga diambil dan ditanam dalam batas sayur, dalam pasu atau di pangkal pokok.

Apabila memberi makan kepada cacing dan bakteria dalam tanah, mereka akan rajin ‘bekerja’ menyuburkan tanah untuk tanaman. Tidak semestinya perlu mengeluarkan duit untuk membeli baja.

Kaedah Penanaman Guna Sisa Organik

VIEW IN GALLERY

Dahulu sewaktu tanah keras, banyak sarang semut. Selepas digembur, tidak ada masalah semut pada tanaman.

VIEW IN GALLERY

Buatkan ‘parit’ di tengah batas, kemudian masukkan semua sisa organik dan tanamkan. Biarkan dalam 1 – 2 minggu. Selepas itu, sudah boleh pindahkan anak-anak sayur ke batas. Air cucian beras pula boleh digunakan untuk menyiram sayuran.

VIEW IN GALLERY

Supaya halaman kelihatan lebih kemas dan mengurangkan kerja merumput:

1. Cangkulkan bahagian atas tanah lebih kurang 4 inci dan longgokkan tanah tersebut di kawasan yang hendak dijadikan batas

2. Padatkan tanah yang hendak disusun batu-bata lantai patio. Jika diratakan bahagian tersebut dengan pasir, lebih bagus

VIEW IN GALLERY

3. Susunkan batu-bata

VIEW IN GALLERY

Bahagian tepi sebelah kiri rumah.

VIEW IN GALLERY

Jenis African Night Crawler.

Asalnya tidak ada cacing kerana tanah di sekeliling rumah yang keras.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Bukan sahaja segar dan organik, tanaman juga sedap dan selamat. Semoga bermanfaat!

Kredit: Mat Diy