Idea Dekorasi

Kena Pandai Gunakan Warna Bold Dalam Dekorasi, Ini Panduannya

Warna apa yang menjadi kegemaran anda? Kebanyakan warna itu lah yang diaplikasikan dalam ruang rumah anda, sehingga ke perabot juga menggunakan warna yang sama. Warna dan design merupakan perkara subjektif memandangkan ianya mengikut citarasa masing-masing. Tetapi bagi anda yang menggunakan atau ingin menggunakan warna-warna bold sebagai warna tema deko rumah, kami kongsikan sedikit panduan untuk anda supaya ruang rumah tidak kelihatan carca-marba. Hal ini kerana terdapat sesetengah tuan rumah yang terlalu minat akan satu warna sahaja sehingga menyebabkan deko rumah menjadi kurang menarik. Di bawah merupakan gambar projek dekorasi seorang pereka dalaman yang menggunakan konsep warna-warna bold.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Mengambil contoh satu warna iaitu ungu, tidak semestinya dinding, cadar, langsir dan lain-lain harus menggunakan warna yang sama. Warna ungu merupakan warna bold dan dominan berbanding dengan warna pastel yang lembut. Sudah memakai mengaplikasikannya dalam sebuah ruang pada satu bahagian, sama ada pada dinding, langsir atau perabot-perabot lain. Kemudian, kontrakan dengan warna selamat seperti hitam untuk perabot dan putih untuk cadar untuk memberi keseimbangan pada ruang tersebut.

Pemilihan artwork atau aksesori juga perlu kontra, sebagai contoh warna yang cerah, dengan warna jenis bold. Jika anda memilih ungu sebagai warna utama (subjek), maka elakkan memilih warna dalam kategori yang sama, seperti merah untuk artwork anda. Sebaliknya, pilih warna yang kurang menonjol dari warna subjek.

VIEW IN GALLERY

 

VIEW IN GALLERY

Tetapi, untuk aksesori yang kecil-kecil seperti sarung bantal, anda boleh ulang guna warna subjek tersebut untuk lebih harmoni. Pilih warna subjek yang sama tetapi tona yang berlainan sama ada sedikit cerah atau sedikit gelap. Kesimpulannya, elakkan menggunakan warna subjek pada semua benda di dalam rumah tetapi hanya gunakannya pada satu ruang sahaja.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Kredit: Ben Firdaus Azraai