Kos Pasang Sebuah Lampu Tangga Hampir RM 100? Baca Dahulu Penerangan Ini

Kos menukar hanya sebuah lampu di ruang tangga adalah RM 70 – RM 100? Berikut adalah penerangan yang diberikan melalui contoh, merujuk kepada situasi dan harga sebuah lampu tangga (sebagai anggaran).

Penerangan Untuk Kos Sebuah Lampu Tangga

VIEW IN GALLERY

Katakan tukang dalam daerah yang sama. Kos kenderaan (kereta) adalah RM 15 pergi dan pulang. Kebiasaannya, tangga 6 langkah perlu digunakan dengan berdiri di bahagian paling atas. Sebelum tangga dipasang, ruangan kerja dikemaskan dan diletakkan alas untuk mengelakkan jubin tercalar.

VIEW IN GALLERY

Sekiranya lampu jenis yang sama, pemasangannya mudah. Jika berlainan, perlu membuat tapak baru dengan memasukkan wallplug secara drill. Sekurang-kurangnya perlu ada 1 drill, iaitu rotary hammer drill untuk menebuk dinding/slab bagi memasukkan lampu, dan pemutar skru/installing drill.

Sesudah selesai, tempat kerja dikemaskan, dibawa turun dan sedikit soalan dari pelanggan dijawab. Keseluruhan waktu kerja adalah hampir 2 jam (termasuk datang dan pulang). Ini sekiranya tuan rumah sudah menyediakan lampu. Kos minyak akan ditolak selepas mendapat bayaran.

VIEW IN GALLERY

Jika dilakukan sendiri, matikan dahulu suis utama sebelum membuat kerja.

Ini adalah lampu LED 36 watt (berharga RM 90) menggantikan LED biasa yang rosak akibat kebocoran tangki. Cara pemasangannya, masukkan 2 wayar ke mana-mana slot wayar live dan neutral. Lampu LED tidak memerlukan slot wayar bumi (wayar hijau).

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Sebagai pengguna, anda berhak menolak khidmat tukang yang menawarkan harga tinggi. Sama ada lakukannya sendiri atau cari tukang lain. Tukang juga boleh menolak jika harga yang ditawarkan pelanggan tidak menepati setelah difikirkan kos keselamatan, pemasangan, untung dan sebagainya. Didik pelanggan dengan memberikan penjelasan secukupnya (lampu, faktor tinggi, masa, jarak, hasil kerja, alat).

Kredit: Ben Safwan

Scroll to Top