Masalah Dengan Dapur Luar Rumah? Jangan Ambil Mudah & Baca Perkongsian Ini

Sekiranya anda mempunyai atau berminat untuk mempunyai dapur luar rumah atau “outdoor kitchen”, tetapi bimbang dengan beberapa perkara seperti tempias, gangguan berbahaya, masalah masak pada waktu malam, gangguan haiwan dan sebagainya, kami kongsikan antara langkah keselamatan dan pencegahan untuk mengelakkan perkara-perkara tersebut berlaku. Senarai ini boleh dijadikan rujukan untuk mereka yang berminat.

VIEW IN GALLERY

Kebersihan Dapur Basah Luar Rumah

Pertama, kebersihan mesti diutamakan. Jangan meninggalkan sebarang sisa makanan di luar untuk mengelakkan kehadiran tikus, semut, lalat dan sebagainya. Pinggan mangkuk juga disimpan di dapur dalam rumah selepas makan dan dibasuh. Lantai dapur luar rumah ini mudah untuk dicuci kerana hanya perlu jirus dan tolak air keluar.

Gunakan cat licin (beli yang mahal sedikit) pada dinding supaya segala percikan sewaktu memasak dapat dilap dengan mudah untuk mengelakkan bau yang boleh mengundang kehadiran lalat atau semut.

VIEW IN GALLERY

Buatkan tapak untuk merantai tong gas terus ke table top. Maklumkan awal-awal kepada kontraktor.

VIEW IN GALLERY

Pintu pemisah perlu sentiasa ditutup sekiranya sudah selesai menggunakan dapur outdoor.

VIEW IN GALLERY

Pastikan hanya rempah-rempah kering yang diletakkan di dapur outdoor dan semua perlu bertutup untuk mengelakkan udara lembab dan tempias dari luar.

VIEW IN GALLERY

Disebabkan ianya outdoor, sangat lah sesuai utk menanam pokok-pokok yang boleh digunakan dalam masakan seperti pokok bawang, sup, pudina, daun kesum dan sebagainya. Tinggal petik sahaja.

VIEW IN GALLERY

Gunakan microwave, oven atau air fryer di dapur indoor untuk memanaskan hidangan pada waktu malam. Kurangkan masak makanan yang berat pada waktu tersebut. Kecuali sekiranya ada tetamu baru lah menggunakan dapur outdoor kerana apabila ramai orang, tidak lah terasa takut sangat.

Sediakan tong sampah di dalam untuk membasuh pinggan mangkuk selepas makan. Barang-barang basah, bawang, sayur-sayuran dan lain-lain simpan di dapur indoor.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Kos membuat pembahagi adalah RM 2K.

Kredit: Mohd Nasiruddin Abd Aziz

Scroll to Top