Nak Dalaman Rumah Nampak Mahal? Cuba Idea Deko DIY Oleh Wanita Ini

Setelah melihat dekorasi rumah bertemakan warna biru, putih dan gold sebuah rumah teres ini, pasti ada antara anda yang turut menginginkan hiasan dalaman rumah yang nampak mahal seperti ini. Tidak mengapa, anda juga boleh mencapai efek rumah yang mahal sekiranya anda mencuba idea-idea deko DIY yang dihasilkan oleh Ainul Zehraa bersama-sama suaminya ini.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Beli akuarium kaki besi dan badannya di-DIY menggunakan plywood. Wainscoting juga ditambah dan dipasang sendiri.

VIEW IN GALLERY

Hiasan dinding menggunakan pinggan plastik berharga RM 8 lebih dari Mr. DIY. Asalnya berwarna gold dan silver tetapi kemudian dicat spray kepada warna biru. Bunga kecil pula menggunakan acuan besi membuat tart cheese dari Shopee. Acuan dipotong kepada bentuk bunga dan dicat spray juga.

VIEW IN GALLERY

‘Makeover’ cermin menggunakan kayu lebihan membuat wainscoting. Letakkan span, balut dengan kain baldu berwarna biru dan ketukkan paku diamond uphosltery. Kain baldu dikemaskan dengan staplerkannya pada belakang kayu. Kemudian, lekat pada cermin menggunakan gam wainscoting.

Hiasan dinding di atasnya pula menggunakan bekas hantaran plastik berharga RM 10. Kepak-kepakkan, susun, dan tampal cermin bulat pelbagai saiz dari kedai Eco. Potong acuan besi tart yang dibuat bentuk bunga dan cat spray.

VIEW IN GALLERY

Alas lantai velvet dari kedai Arab, dilekatkan pada dinding dan ditambah frame wainscoting.

VIEW IN GALLERY

Koleksi lukisan dari rakan-rakan dan adik-beradiknya sebagai cenderahati disusun menjadi bentuk petak dan ditambah frame wainscoting.

VIEW IN GALLERY

Bentuk seperti vintage di pintu adalah kayu dari Shopee dan dicat putih.

VIEW IN GALLERY

Bekas biskut menggunakan kotak terpakai sahaja dan balut dengan tali di kelilingnya. Tulisan ‘snacks’ juga dari kotak yang dipotong dan dililitkan tali jute dari kedai Eco.

VIEW IN GALLERY

DIY rak menggunakan kayu pallet dan dicat putih.

Selamat mencuba!

Kredit: Ainul Zehraa

Scroll to Top