‘Nampak Mudah Tapi Pening’, Hasil Deko Bilik Bakal Pengantin Dengan Bajet Terhad

Kerja-kerja mendeko ini nampak saja mudah dan simple tetapi sebenarnya agak memeningkan. Pengalaman ini dilalui oleh Zaliha Ahmad apabila dia cuba mendekorasi sebuah bilik tidur yang ingin dijadikan bilik pengantin untuk anaknya yang bakal bernikah waktu ini. Nak mendeko bilik yang kecil dengan bajet yang terhad memang sukar. Dia bermula dengan menjual katil single dan meja belajar milik anaknya kemudian mengupah wireman untuk menanam semua wayar, membetulkan lampu dalam bilik dan lain-lain lagi. Dia juga terfikir untuk membuat corak wainscoting pada dinding untuk sedikit kelainan tetapi disebabkan kosnya yang mahal, dia dan 2 ahli keluarganya bertindak untuk memasang sendiri sahaja. Jadi, inilah hasil deko bilik yang menggunakan bajet yang terhad.

VIEW IN GALLERY

Comforter berwarna light grey dari GM Klang dan cadar berwarna biru gelap. Kayu wainscoting dilekatkan menggunakan gam silikon.

VIEW IN GALLERY

Cat jenama Nippon sebanyak 1 liter warna Grey Block untuk dinding wainscoting dan 1 liter warna Stiletto Gray untuk bahagian dinding lain.

VIEW IN GALLERY

Bunga dan pasu dari SSF.

VIEW IN GALLERY

Pemilihan warna cat iaitu tona warna kelabu dilakukan oleh anaknya. Proses mencari katil pula mengambil masa agak lama disebabkan kekangan bajet dan perlu kena dengan citarasa anaknya.

  • Katil berharga RM 1K dan cadar dari Lazada. Karpet juga dari Lazada berharga RM 100+
  • Drawer dibeli sewaktu promosi Lazada pada 11.11. Dari harga asal iaitu RM 300 kepada RM 100, dan dipasang sendiri

VIEW IN GALLERY

Kredit: Zaliha Ahmad

Scroll to Top