Panduan Mudah Cat Dinding Untuk Ubahsuai Ruang Rumah. Sesuai Untuk Beginner!

Cat sangat transformatif, boleh mengubah ruang membosankan dan tidak menarik kepada ruang yang membuatkan anda benar-benar berasa di rumah. Walaupun boleh meningkatkan rupa secara drastik, aplikasi tidak kemas atau memilih sheen salah boleh menarik perhatian negatif. Panduan beginner mudah ini akan memberi keyakinan untuk mengecat setiap inci/dinding dalam rumah.

Sebelum

VIEW IN GALLERY

Sangat memerlukan kemas kini.

Panduan Langkah-langkah Mengecat Dinding

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Wallpaper ditanggalkan menggunakan steamer dan pengikis. Sebarang lubang diisi spackle. Blok sanding digunakan, mendapatkan dinding selicin mungkin.

VIEW IN GALLERY

Joint compound digunakan pada kawasan sedikit kasar dan tidak rata.

VIEW IN GALLERY

Lindungi lantai dan perabot dengan kain drop. Tanggalkan semua plat suis. Pasangkan semula/gantikan apabila telah dicat.

Siling dicat 2 lapisan untuk perlindungan lengkap menggunakan roller dan tiang extension. Siling licin menggunakan nap lebih pendek, mengekalkan rupa licin. Gunakan tekanan sekata semasa di-roll ke siling. Perimeter perlu di-trim dengan berus.

VIEW IN GALLERY

Warna cat trim dikekalkan simple dengan putih standard (semi-gloss).

Disebabkan warna dinding lebih gelap dari trim, trim dicat sebelum drywall. Menggunakan warna sama, crown molding, chair rail, baseboard dan trim tingkap/pintu dicat. Garisan jelas dicat pada bahagian baru dicat. Kawasan masih perlu dicat, “dicat luar garisan”.

VIEW IN GALLERY

2 lapisan cat putih disapu. Kombinasi berus dan roller kecil ultra-smooth digunakan untuk mengecat bawah chair rail.

VIEW IN GALLERY

Setelah cat trim kering semalaman, dicat kelabu moody gelap sebagai asas design ruang. Untuk mencapai garis lurus crisp, FrogTape digunakan pada trim putih. Berus bersudut digunakan sekitar tingkap dan siling pintu.

VIEW IN GALLERY

Hasil Ubahsuai Ruang Dengan Cat Dinding

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Dengan bahan dan teknik mengecat yang betul, anda boleh menjadi seperti pro.

Kredit: Building Bluebird

Scroll to Top