Bilik Tidur, Idea Dekorasi, Ubahsuai

Pembinaan Loteng Bajet Dalam Bilik, Sesuai Untuk Rumah Kecil Bersiling Tinggi

Siapa yang menetap di rumah jenis lama pasti tahu akan rekabentuknya yang bersiling tinggi. Lebih-lebih lagi apabila ruang rumah kecil, sayang jika ruangan yang tinggi tersebut tidak digunakan. Jadi, sebagai seorang penduduk rumah jenis ini, Muzhaffar Nawi telah membina sebuah loteng bajet di dalam bilik tengah.

Loteng ini dibina sesuai dengan kemampuan bajetnya untuk rumah second di Seremban ini, dengan dekorasi yang memadai simple. Dengan bajet RM 5K termasuk wiring (tidak termasuk cat) hasil mengupah tukang, loteng ini dapat dijadikan sebagai tempat PDPR, belajar, tempat menjahit isteri dan menonton wayang.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Dekorasi Bilik Hasil Binaan Loteng Bajet

VIEW IN GALLERY

Pagar dibuat pada bahagian atas dan bawah untuk keselamatan kanak-kanak.

Rumah jenis batu merah ini berbumbung tinggi, jadi tidak ada perbezaan suhu pada sebelum dan selepas. Tetapi menurutnya, bahagian bawah terasa sejuk selepas pemasangan loteng berbanding bilik-bilik lain.

Almari dari Shopee.

VIEW IN GALLERY

Drill-kan wallplug di setiap penjuru rangka besi hollow, letakkan 2 lapisan plywood, kemudian lantai vinyl. Seterusnya, dia mengecat warna putih dengan jenama Jotun Premium sebanyak 2 – 3 lapisan.

Katanya, dia tidak begitu mahir mendeko namun gaya simple ini dapat mengelakkan habuk yang banyak. Barang pula menggunakan yang sedia ada di rumah sahaja dahulu.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Bolehlah menggunakan idea ini untuk yang memerlukan.

Kredit: Muzhaffar Nawi