DIY, Idea Dekorasi, Taman

Projek Bina Gazebo Untuk Isteri, Jadi Tempat Berteduh Sambil Siram & Hias Pokok

Sayangnya seorang suami terhadap isterinya sehingga sanggup menyediakan kemudahan untuk mereka tanpa dipinta. Apatah lagi jika ia disediakan berbekalkan tulang empat kerat dan titik peluh sendiri, makin terasa manis hasilnya. Hasnul Khatimah juga beruntung apabila suaminya iaitu Abangtamz Ali bertindak menyiapkan projek bina gazebo sendiri untuknya sebagai tempat berteduh sambil menyiram dan menghias tanaman-tanaman pokok di laman rumah mereka.

Melalui perkongsian di laman Facebook, sudah lama suaminya tidak melakukan projek DIY yang besar seperti ini kerana lebih fokus kepada projek yang kecil-kecil sahaja. Kali ini, demi isteri yang tercinta, projek bina gazebo sendiri ini dihasilkannya secara solo sahaja, dengan sedikit bantuan dari isteri. Ia mengambil masa selama 5 hari (on off) untuk disiapkan dengan pelbagai dugaan yang dilalui seperti bilangan kayu yang tidak mencukupi, hujan sepanjang hari, alatan yang sudah habis dan sebagainya. Namun akhirnya, projek diy gazebo ini menemui kejayaannya. Walaupun pertama kali membina gazebo sendiri, hasil kerja suaminya ini tidak kelihatan seperti seorang amatur.

VIEW IN GALLERY

Tiang menggunakan saiz 3 x 3.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

HASILNYA:

VIEW IN GALLERY

Gazebo ini belum dihias dan akan dilakukan dari semasa ke semasa.

Walaupun menurutnya hasilnya tidak sehebat dan semahal seperti orang lain, yang penting, ia telah membuatkan hatinya berasa senang dan tenang.

Kredit: Hasnul Khatimah