Bilik Tidur, DIY, Idea Dekorasi

Projek DIY Loteng Dan Almari Built-In Bawah Tangga Rumah Teres Setingkat

Mohon share tanda suka

Hasil idea bersama oleh suami dan jiran-jiran, terbina sebuah projek DIY loteng serta almari built-in di bawah tangga. Dengan carian design yang dilakukan dalam FB group ‘Deco Rumah Ku Syurga Ku’, Google dan tinjauan loteng di rumah jiran-jiran, terhasillah DIY ini yang menjadi impian tuan rumah.

Rumah jenis teres setingkat lot tengah ini mempunyai siling yang tinggi di dalam bilik tengah. Oleh itu, mereka membuat keputusan untuk membuat loteng untuk dijadikan ruang belajar anak-anak. Sewaktu proses pembinaannya, ketinggian siling telah dinaikkan untuk disesuaikan dengan ketinggian suami. Ia masih belum dideko kerana perlu dibuat sedikit demi sedikit mengikut bajet.

Sebelum Pembinaan Almari

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Ruang bawahnya pula dijadikan bilik untuk anak lelaki mereka yang berumur 11 tahun. Idea untuk membina almari pakaian anak adalah untuk memanfaatkan setiap sudut yang ada, disebabkan ruang ini menjadi sedikit sempit kerana adanya tangga.

Hasil Pembinaan Almari Dan Loteng Bilik

VIEW IN GALLERY

Bahagian almari paling bawah boleh disimpan toto dan lebihan bantal.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Lantai menggunakan plywood dan ditampal vinyl berharga RM 39 sekotak (terdapat 16 keping) dari Carpet Prima, Nilai 3. Sebanyak 3 kotak digunakan dan lebihan 5 keping untuk menutup tengah tangga.

VIEW IN GALLERY

Apabila siling ditinggikan, boleh menggantung kabinet berharga dalam RM 350 dari IKEA.

Semoga memberi idea!

Kredit: Erine Hezreena

Related Posts