Idea Dekorasi, Ruang Makan, Ubahsuai

Projek ‘Makeover’ Dining Area Bawah RM 1000

Mohon share tanda suka

Apa aktiviti anda sewaktu tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dijalankan? Disebabkan kita dikehendaki untuk duduk di rumah sahaja, mesti waktu yang ada diluangkan untuk mengemas dan membersihkan rumah. Iya lah, sebelum PKP kita sibuk dengan urusan harian masing-masing dan tidak sempat untuk mengemas rumah. Seperti cik Riduan Amizan ini yang telah berkongsi kepada semua satu projek yang dilakukan terhadap rumah arwah ibunya di kawasan ruang makan yang menelan belanja bawah RM 1000 saja.

Menurutnya, ruang makan itu menjadi tempat dia dan adik-beradiknya yang lain berkumpul, yang berkeluasan 14 x 15 kaki. Lepas dah diubahsuai ni, makin kerap lah mereka berkumpul sambil bersantai bersama-sama.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

  • Lampu berharga RM 35 (3 keping) dibeli di Lazada
  • Cat warna kelabu berharga RM 30
  • Wallpaper berharga RM 14 berukuran 10 meter dari Lazada
  • Alas meja berharga RM 2.10 dari kedai Eco

VIEW IN GALLERY

Pokok ‘skybird’ ini mampu milik kerana hanya berharga RM 27.30 sahaja, dari kedai Eco.

VIEW IN GALLERY

Kerusi juga dibeli melalui Lazada yang berharga RM 34 setiap satu. Warna hitam menjadi pilihan untuk mengelakkan sebarang kekotoran. Lantai ditutup dengan vinyl yang berharga RM 300 untuk satu ruang dapur, juga dari Lazada.

VIEW IN GALLERY

Bingkai gambar dibeli dari kedai Eco yang berharga RM 2.10 setiap satu, kemudian disembur dengan cat hitam sebelum diletakkan kertas A4 di dalamnya. Ia mengandungi gambar mereka sekeluarga dalam hitam putih berukuran 4R.VIEW IN GALLERY

Meja (ukuran 7 x 3 kaki) ditempah melalui jirannya yang merupakan seorang tukang besi untuk dijadikan meja 8-seater (kos adalah RM 230). Kayu meja daripada plywood dan ditampal vinyl berharga RM 2.10 di permukaannya.

VIEW IN GALLERY

Kredit: Riduan Amizan

Related Posts