Idea Dekorasi, Ubahsuai

Ruang Berwarna-Warni, ‘Makeover’ Rumah Teres Setingkat Ini Berubah Cantik

Setiap rumah boleh menjadi cantik mengikut citarasa sendiri andai kita mempunyai idea dan sumber rujukan yang betul. Tak kisah rumah jenis bagaimana, ia masih boleh berubah kepada keadaan yang lebih baik. Pereka dalaman Anis Syuhada pernah ‘makeover’ sebuah rumah teres setingkat jenis subsale yang dibeli oleh tuan rumah. Walaupun dengan keadaan ruang dalaman rumah yang berwarna-warni, tetapi dengan bajet yang minimum, tetap boleh berubah cantik. Anda perlu memastikan warna dinding, pemilihan perabot, ketinggian langsir, pemilihan gambar dan aksesori adalah betul dan bersesuaian. Perlu ingat juga bahawa ‘less is always more’.

Dia juga memberikan tips untuk mendeko sendiri rumah iaitu:

Jika satu rumah kosong tetapi tidak tahu nak mulakan dari mana, anda mulakan dengan satu ruang dahulu dan dekonya sehingga siap. Ini kerana, anda akan dapat melihat hasil dan semangat dari ruang yang mempunyai jiwa oleh anda sendiri. Ulang proses yang sama di ruangan lain. Selain itu, perkara paling penting adalah disiplin dalam diri. Jangan terus membeli. Fikir dahulu sebelum membeli apa-apa barangan rumah. Tentukan saiz, warna dan design untuk setiap ruangan, barulah beli. Jika tidak menjumpai apa yang diinginkan, teruskan mencari.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

SELEPAS

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Sangat berbeza kan keadaan rumah ini pada sebelum dan selepasnya? Penting untuk anda mempunyai idea dan rujukan sebelum melakukan apa-apa pengubahsuaian pada rumah.

Kredit: Anis Syuhada